vrijdag, 5. juni 2015 - 11:36 Update: 05-06-2015 13:49

Twaalf jaar celstraf voor dodelijke wurgseks

Vier jaar cel voor dodelijke wurgseks
Foto: Archief EHF
Roermond

Een 29-jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot 12 jaar cel voor het doden van een man tijdens een seksspel in Roermond. Net als de rechtbank eerder acht het hof doodslag bewezen, maar verhoogt de gevangenisstraf met 4 jaar.

Wurgseks

‚ÄčOp 25 mei 2012 had de man wurgseks met het slachtoffer bij wie hij tijdelijk onderdak had. De man bond het slachtoffer op zijn verzoek vast, plakte zijn mond af, ging bovenop hem zitten en sloeg hem hard. De man trok de keel van het slachtoffer hard dicht met een elektriciteitssnoer. Het slachtoffer kreeg te weinig lucht en stikte.

Bankrekening leeggehaald,

De man heeft zich daarna niet om het slachtoffer bekommerd. Hij heeft de pinpas van het slachtoffer gepakt en zijn banksaldo gecheckt. Vervolgens is hij er met de pinpas en de mobiele telefoon van het slachtoffer vandoor gegaan. In de dagen daarna heeft hij de bankrekening van het slachtoffer leeggehaald en al het geld gespendeerd. 

Straf

Bij het opleggen van de straf heeft het hof er onder meer strafverzwarend rekening mee gehouden dat de man het slachtoffer aan zijn lot heeft overgelaten en niet heeft geprobeerd zijn leven te redden. Bovendien heeft de man het vertrouwen dat het slachtoffer in hem stelde tijdens de intimiteit op ernstige wijze beschaamd. Het slachtoffer heeft zich door vastgebonden handen en voeten en een afgeplakte mond immers volledig overgeleverd aan de man.

Straf verminderend houdt het hof er rekening mee dat de man lijdt aan onder meer een persoonlijkheidsstoornis en daardoor licht verminderd toerekeningsvatbaar is. Het hof heeft met een gevangenisstraf van 12 jaar een zwaardere straf opgelegd dan de rechtbank Limburg op 1 oktober 2014 deed. Het hof is met het OM van oordeel dat een gevangenisstraf van 8 jaar, zoals opgelegd door de rechtbank, geen recht doet aan de ernst en aard van het delict. 

Provincie: