vrijdag, 5. juni 2015 - 14:45 Update: 06-06-2015 10:50

Dijsselbloem had geen vertrouwen meer in opgestapte NS-topman Huges

'NS-topman Timo Huges stapt per direct op'
Foto: NS
Utrecht/Den Haag

Nadat huidig NS-topman Timo Huges vrijdag bij minister Dijsselbloem op het matje werd geroepen, is Huges per direct opgestapt bij de NS. Dit heeft de NS vrijdagmiddag bevestigd.

'Nadat huidig NS-topman Timo Huges vrijdag bij minister Dijsselbloem op het matje werd geroepen, is Huges per direct opgestapt bij de NS. Nieuwe feiten in het onderzoek naar de onregelmatigheden bij Qbuzz werpen een ander licht op eerdere verklaringen van CEO Huges over de contacten die hij tijdens het onderzoek heeft gehad met bestuurders van Qbuzz', zo meldt NS vrijdagmiddag.

Eerder heeft de heer Huges hierover tegen de onderzoekers andere verklaringen afgelegd. Deze onjuiste en onvolledige verklaringen zijn voor de Raad van Commissarissen (RvC) aanleiding om het vertrouwen in de heer Huges op te zeggen, waarmee de staat als aandeelhouder heeft ingestemd. Vervolgens heeft de heer Huges hieruit zijn consequenties getrokken en heeft zijn ontslag aangeboden. 'Aan de heer Huges wordt geen vertrekvergoeding meegegeven', zo laat de NS vrijdagmiddag weten. CFO Robbe neemt tijdelijk waar als CEO van NS.

ACM-rapport

De Autoriteit Consument en Markt kwam deze week met een vernietigend rapport waarbij is vast komen te staan dat de NS bij de aanbesteding voor het vervoer in de Provincie Limburg zijn concurrent Veolia op oneerlijke wijze wist weg te spelen.

Huges

Uit het rapport van de ACM blijkt namelijk dat de NS relevante informatie achterhield voor Veolia en hierdoor de NS zelf de opdracht binnenhaalde. De Telegraaf meldde vrijdag dat NS-baas Huges een aan hem geadresseerde mail met concurrentiegevoelige informatie van vervoersbedrijf Veolia zou hebben doorgestuurd naar NS-dochter Qbuzz, terwijl dat strikt verboden is. Qbuzz zou binnen Abellio het busvervoer doen.

Provincie:
Tag(s):