vrijdag, 5. juni 2015 - 16:39 Update: 05-06-2015 19:45

Ouders krijgen voortaan van te voren te horen wat de kinderopvang ze gaat kosten

Kosten kinderopvang voortaan vooraf al duidelijk
Foto: Archief EHF
Den Haag

Vanaf januari 2018 krijgen ouders voortaan van te voren te horen wat de kinderopvang ze kost. 'Nu weten zij pas bij de eindafrekening van de kinderopvangtoeslag wat de kinderopvang precies heeft gekost', meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vrijdagmiddag.

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) gebruikt voor het berekenen van de eigen bijdrage de definitieve jaaropgave van het inkomen. Hierdoor zijn geen verrekeningen achteraf meer nodig. 

De ministerraad heeft hiermee vrijdag ingestemd op voorstel van minister Asscher van SZW. Het beoogde systeem moet fraude met de overheidsbijdragen voor kinderopvang tegengaan en foute aanvragen door ouders voorkomen.

Stuk eenvoudiger. 

Ouders hebben alleen nog te maken met de kinderopvanginstelling. Nu moeten zij kinderopvangtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Dat is straks niet meer zo. De kinderopvangtoeslag vervalt. DUO gaat de overheidsbijdrage direct met de kinderopvanginstellingen verrekenen. Ouders hebben alleen nog te maken met DUO en hoeven niet zelf meer de overheidsbijdrage aan te vragen.

Doordat DUO verantwoordelijk wordt voor de overheidsbijdrage voor kinderopvang zal dat ook een positieve impuls opleveren voor de werkgelegenheid in Groningen. De komende maanden wordt het voorstel verder uitgewerkt en wetgeving opgesteld. Hier worden ouders en kinderopvanginstellingen bij betrokken.

Provincie: