vrijdag, 5. juni 2015 - 21:54 Update: 05-06-2015 22:33

Nederlandse wetenschappers werken aan methode waarmee diabetes kan genezen

Nederlandse wetenschappers werken aan methode waarmee diabetes kan genezen
Foto: SXC

Nederlandse wetenschappers werken aan een methode waarmee diabetes type I kan worden genezen. De ziekte zou binnen afzienbare tijd kunnen worden teruggedrongen.

Dat verwacht prof. dr. B. Roep, internationaal diabetes onderzoeker en verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Dit schrijft de Telegraaf vrijdag. Roep in de krant: 'Insuline spuiten, wat heel veel patiënten (ook bij diabetes type-2) doen, is feitelijk niet meer dan symptoombestrijding. Wij willen daarom dírect kunnen ingrijpen in het opnieuw op gang brengen van de verstoorde aanmaak van insuline.'

De strijd tegen de ziekte is in een stroomversnelling geraakt na de ontdekking dat diabetespatiënten wel degelijk zelf nog insuline kunnen aanmaken. Tot voor kort werd ervan uitgegaan dat dat onmogelijk was. Prof. dr. Roep spreekt  van een doorbraak.

Zelfs patiënten die al jarenlang diabetes hebben, beschikken nog steeds over bètacellen waarmee ze in principe weer insuline kunnen produceren. De onderzoekers richten zich bij de bestrijding vna diabetes nu op het aanzetten van de alvleesklier tot het produceren van insuline. Ook bij mensen die al lang diabetes hebben, kan dit leiden tot het tegengaan van de ziekte en zelfs herstel.

De nieuwe methode is zeer recent ook al ingezet voor preventieve behandelingen, waarmee succesvolle resultaten zijn geboekt. De nieuwe methode wordt bijvoorbeeld gegeven aan kinderen die aanleg hebben voor diabetes.

 

Categorie:
Tag(s):