vrijdag, 5. juni 2015 - 23:04 Update: 05-06-2015 23:58

KNMI beëindigt code oranje; lokale problemen door blikseminslag

KNMI beëindigt code oranje; lokale problemen door blikseminslag
Foto: Archief EHF
De Bilt

Het KNMI heeft even na 21.00 uur code oranje beëindigd. De code voor extreem weer was sinds 16.00 uur van kracht en gold voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en delen van Utrecht en Noord-Brabant.

Nu geldt voor Nederland nog code geel. In de oostelijke helft van het land komen nog stevige onweersbuien voor, waarbij lokaal veel neerslag kan vallen. Ook kunnen er hagel en windstoten van ongeveer 75 km/uur voorkomen. Deze buien trekken langzaam oostwaarts en verlaten het land in het begin van de nacht.Ook elders in het land kunnen nog buien voorkomen, waarin onweer mogelijk is.

De zware regen- en onweersbuien die aan het eind van de middag over Nederland trokken, zorgden lokaal voor problemen. Tussen Zutphen en Deventer/Lochem/Vorden rijden nog steeds geen treinen door blikseminslag. De verstoring is naar verwachting 06 juni rond 2:00 uur verholpen. Eerder vanavond heeft  ook het treinverkeer rond Gouda, Utrecht, Rotterdam en Den Haag tijdelijk stilgelegen.

Op meerdere plaatsen sloeg de bliksem in in huizen en op straat. In Hurdegaryp in Friesland werden een boom en een stoep met daaronder een gasleiding getroffen. De gasleiding vloog daarop in brand. En in  Zaamslag bij Terneuzen ontstond door blikseminslag een kleine brand in een rijtjeshuis. Niemand raakte gewond.

Provincie: