zaterdag, 6. juni 2015 - 10:21

Gatenkaas defensie Oranje opnieuw zorgwekkend: 3-4 zeperd

oranje

(ELF-voetbal/BlikopNieuws Nederland moet zich ernstig zorgen gaan maken. Met dank aan een ware gatenkaas in de defensie liep de Verenigde Staten na een 3-1 achterstand in de slotminuten uit naar een 3-4 zege. De zoveelste zeperd onder bondscoach Guus Hiddink.

Als het duel tussen Nederland en de Verenigde Staten een opmaat is voor de EK-kwalificatiewedstrijd van volgende week vrijdag tegen Letland zal het telraam erbij gepakt moeten worden. Oranje creërde ontzettend veel mogelijkheden, maar de defensie van het Nederlands elftal schutterde opnieuw keer en gaf via een ouderwetse gatenkaastechniek liefst vier treffers weg. Pupillenvoetbal eerste klas. Erg vermakelijk voor het publiek en de tv-kijkers, maar dan verliezen...

Oranje startte voor de negentiende keer met Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie samen in de basis. Op de vleugels bedient door Quincy Promes en Memphis Depay. Laatstgenoemde had ook de eerste kans van de wedstrijd, maar diens inzet na vijf minuten werd geblokt. Daryl Janmaat zag de rebound gepareerd worden door doelman Brad Guzan. Ook Huntelaar verscheen alleen voor de Amerikaanse doelman.

Prachtige voorzet Depay

Aan de andere kant trof een schotpoging van Michael Bradley van net buiten het strafschopgebied de binnenkant van de paal. De rebound werd door Timmy Chandler op de buitenkant gejast, maar hij stond buitenspel. In de 28e minuut kwam Oranje uiteindelijk op voorsprong. Hij kopte raak uit een prachtige voorzet van Memphis Depay.

Vier minuten later werd het echter alweer 1-1. Een pass van de rechterkant van Fabian Johnson werd bij de tweede paal met de buitenkant van de rechtervoet via de handen van doelman Jasper Cillessen binnen getrapt. Doelpuntenmaker was Gyasi Zardes van Los Angeles Galaxy. Drie minuten voor rust leek Georginio Wijnaldum de 2-1 aan te tekenen, maar diens doelpunt werd afgekeurd. Depay duwde zijn tegenstander vooraf in de rug.

Depay tanden uit de mond

Vier minuten na rust viel de 2-1 alsnog. Een prachtige voorzet van Gregory van der Wiel, die volgens afspraak de zeer teleurstellende Daryl Janmaat verving, werd door Huntelaar binnengekopt: 2-1. Zijn 41e in het shirt van Oranje. Weer vijf minuten later werd het 3-1. Wijnaldum strandde op doelman Guzan, legde terug op Huntelaar. Die haalde verwoestend uit en knalde Depay bijna diens tanden uit de mond. Al kreeg de nieuwe Manchester United-aanwinst de treffer wel achter zijn naam.

Na het inbrengen van debutant Davy Pröpper, volgens afspraak voor Van Persie, zag Oranje in de 73e minuut weer erg knullig de achterstand verkleind worden tot 3-2. John Brooks zette de aanval zelf op en kreeg die via een mooie pass van Michael Bradley en DeAndre Yedlin weer terug. Een aantal Oranje-verdedigers, met een zeer zwakke Daley Blind ook als linksback, was al gestopt (!) met rennen.

Paal en paal

Nadat Wesley Sneijder nog het veld had betreden, leek de winst binnen. Maar in de 89e minuut trapte Danny Williams na een niet goed uitgewerkte corner de 3-3 binnen. Aansluitend trof invaller Luuk de Jong voor de tweede keer binnen vijf minuten op de paal. Diep in de extra tijd werd het na een counter nog 3-4 via Bobby Wood. De ontluistering was daarmee compleet. De enige verzachtende omstandigheid: het was maar een oefeninterland, tja...