zaterdag, 6. juni 2015 - 20:53

Kamercommissie bezoekt missiegebieden Midden-Oosten

Kamercommissie bezoekt missiegebieden Midden-Oosten
Foto: Min Defensie
Den Haag

De vaste Tweede Kamercommissie voor Defensie heeft vrijdag 5 en zaterdag 6 juni een bezoek gebracht aan het Midden-Oosten en Irak om zich te laten informeren over de Nederlandse betrokkenheid in de strijd tegen ISIS.

Commissievoorzitter Han ten Broeke (VVD) en de leden Ronald Vuijk (VVD), Angelien Eijsink (PvdA), Jasper van Dijk (SP), Raymond Knops (CDA) en Raymond de Roon (PVV) waren daarvoor op vrijdag 5 juni bij de Air Task Force in het Midden-Oosten. Op zaterdag 6 juni gingen zij naar verschillende trainingscentra in Erbil, Irak waar Peshmerga-strijders worden opgeleid om ISIS op de grond te bevechten.

Veel werk verzet

Ten Broeke: "de commissie heeft een goed beeld gekregen van de inspanningen van de Nederlandse militairen in de internationale strijd tegen ISIS. Er is al heel veel werk verzet en daar heeft de commissie veel waardering voor. Op 30 juni vergadert de Tweede Kamer over de Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen ISIS en de indrukken die wij tijdens dit bezoek hebben opgedaan, zorgen er mede voor dat dit debat goed en zorgvuldig kan worden gevoerd.”

Nederlandse militairen hebben in Erbil inmiddels bijgedragen aan de opleiding van honderden Koerdische Peshmerga-strijders. Getraind tot infanterist zijn ze op de grond beter in staat ISIS te bestrijden en zichzelf te beschermen. Nederlandse instructeurs leiden naast infanteristen ook commando's en scherpschutters op. De Kamerleden zijn gebriefd over de behaalde resultaten en hebben bij de bezochte trainingen het enthousiasme gezien van de Peshmerga-strijders en de trainers uit Nederland en uit andere coalitielanden.

Bij het luchtmacht-detachement lieten de Kamerleden zich informeren over de inzet vanuit de lucht. Bij bewapende F-16’s vertelden vliegers over hun missies en ook werd er een kijkje genomen bij het onderhoud van de toestellen. Daar konden ze van het onderhoudspersoneel zelf horen hoe dit in zijn werk gaat.

Categorie:
Provincie: