zaterdag, 6. juni 2015 - 20:58 Update: 06-06-2015 22:44

Monument voor donatie van lichaam aan wetenschap

Monument voor mensen die hun lichaam aan de wetenschap hebben geschonken
Foto: Edwin Butter
Amsterdam

Op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam vond zaterdag 6 juni een besloten herdenkingsbijeenkomst plaats ter nagedachtenis aan hen die hun lichaam ter beschikking stelden aan de afdeling anatomie en neurowetenschappen van VUmc. Met de onthulling van een speciaal ontworpen monument werd – in het bijzijn van nabestaanden, studenten en docenten – eer bewezen aan deze bijzondere gift.

'Bij nabestaanden, maar ook bij studenten, docenten en medewerkers van VUmc merkten we de behoefte om meer aandacht te besteden aan de bereidheid van mensen om na hun overlijden 'hun lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap', vertelde Jeroen Geurts, hoofd van de afdeling anatomie en neurowetenschappen VUmc, tijdens de bijeenkomst. 'Deze mensen leveren een enorme bijdrage aan medisch onderwijs en onderzoek, en daarmee aan de verbetering van de gezondheidszorg.'

Kunstenaar

Op initiatief van studenten en de afdelinganatomie en neurowetenschappen van VUmc werd samenwerking gezocht met De Nieuwe Ooster, begraafplaats en crematorium van de gemeente Amsterdam. Samen hebben zij zich ingezet voor een monument. De Nieuwe Ooster heeft ruimte beschikbaar gesteld voor het verstrooien van de as en budget voor het monument, gemaakt door kunstenaar Léon van Kuijk. Nu is er een plek om stil te staan bij de mensen die deze bijzondere keuze maakten, bij de impact die dit kan hebben op hun nabestaanden en bij het belang voor de opleiding tot arts.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):