maandag, 8. juni 2015 - 9:40 Update: 08-06-2015 13:03

Minister Bussemaker komt met extra geld voor cultuurbeleid

Meer subsidie voor cultuur: redding voor Metropole orkest en Tropenmuseum
Den Haag

Er komt toch extra geld voor het cultuurbeleid. Minister Bussemaker trekt ruim 18 miljoen euro extra uit.

De minister is het met de Raad voor Cultuur eens dat er weer extra geld naar de sector moet. De Raad voor Cultuur had om 29,5 miljoen euro gevraagd. Door het vorige kabinet was er enorm op cultuur bezuinigd. daarvoor was huidig VVD-fractieleider en toenmalig staatssecretaris Halbe Zijlstra verantwoordelijk. Dit schrijven meerdere media maandag.

De bewindsvrouw gaat een paar forse bezuinigingen nu repareren, zo laat ze aan een brief aan de Tweede Kamer weten. Bussemaker trekt 5,5 miljoen euro uit voor de rijksmusea. Het meeste daarvan is bestemd voor het Tropenmuseum in Amsterdam. Mede daardoor kan het Tropenmuseum openblijven. 

Ook het Metropole Orkest krijgt nu meer subsidie. De minister wil één orkest extra gaan subsidiëren: een symfonieorkest met aanbod van pop en jazz. Directeur Marc Altink van het Metropole Orkest tegen de NOS: 'k ben heel blij dat het bestaansrecht van het orkest op deze manier weer wordt erkend door het ministerie. Het Metropole Orkest is een uniek orkest. Het is het enige pop- en jazzorkest ter wereld en het speelt op het allerhoogste niveau.' 

Staatssecretaris Zijlstra wilde aanvankelijk de subsidie voor het orkest helemaal stopzetten. Later besloot hij dat het orkest tot 2017 nog de helft van het oude bedrag aan subsidie zou krijgen. Het orkest stond op de nominatie om helemaal te verdwijnen, maar bleef voor de helft overeind.

Zoals de Raad voor Cultuur had geadviseerd, besteedt Bussemaker ook meer geld aan festivals, omdat die een grote rol kunnen spelen bij de verbreding en vergroting van het publiek. Ook wordt er extra geld uitgetrokken voor het ontwikkelen van talenten in de podiumkunsten en de film. 

Provincie:
Tag(s):