maandag, 8. juni 2015 - 10:38 Update: 08-06-2015 13:32

Zwarte lijst voor 'haatimams' in de maak

Kamermeerderheid voor zwarte lijst 'haatimams'
Foto: Archief EHF
Den Haaag

Een Kamermeerderheid wil het mogelijk maken dat 'haatimams' die in Nederland een lezing willen geven, worden geweerd. Ook als ze al een visum hebben van een ander EU-land.

De VVD vindt dat er een zwarte lijst moet komen voor haatpredikers, zo meldt RTL Nieuws. En een meerderheid  in de Tweede Kamer is het daar mee eens. Haatimams zijn predikers die oproepen tot geweld of haat zaaien. De VVD wil nu dus een lijst waarop alle namen  van de haatpredikers komen te staan. Wie daarop voorkomt, komt Nederland gewoon niet in.

Ockje Tellegen van de VVD tegen RTL Nieuws: 'Er gaat geen week voorbij of er zit een burgemeester met de handen in het haar. Daar moet een einde aan komen. We moeten veel proactiever zijn ten aanzien van predikers die we hier in Nederland eigenlijk niet willen hebben.'

Als er straks een zwarte lijst is, hoeven burgemeesters alleen die lijst maar te raadplegen als er een imam naar hun gemeente wil komen..

Men is al langer bezig om een zwarte lijst op te stellen voor haatpredikers. Daarvoor wordt overleg gevoerd tussen de verschillende ministeries en het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en de de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Hoe zo'n lijst vorm moet krijgen en welke criteria er gehanteerd zouden worden, is niet duidelijk. 

Provincie: