maandag, 8. juni 2015 - 13:26 Update: 08-06-2015 19:10

DNB: Nederlandse economie in een hogere versnelling

DNB ziet hoogste groei van 2% sinds crisis komende jaren ook doorzetten
Foto: Archief FBF
Amsterdam

Volgens de maandag door De Nederlandsche Bank (DNB) gepubliceerde halfjaarlijkse ramingen is de Nederlandse economie in een hogere versnelling terecht gekomen.

Lastenverlichting

Het kabinet kan de komende jaren daarom rekenen op zulke forse economische meevallers dat het mogelijk is om de belastingen met 5 miljard te verlagen', stelde Job Swank directielid van DNB maandag tijdens de presentatie van de cijfers. 

‘Door het aantrekken van de binnenlandse bestedingen komt de Nederlandse economie in 2015 op stoom met een geraamde groei van 2%. Dat is de hoogste groei sinds 2008’, aldus DNB. 

De Nederlandse economie houdt dit groeitempo gemiddeld ook in 2016 en 2017 vast. De conjunctuur ontwikkelt zich daarmee positiever dan eerder werd voorzien. In lijn met de positievere vooruitzichten daalt de werkloosheid, laten de overheidsfinanciën een beter beeld zien en neemt de inflatie licht toe. 

Kredietverlening neemt weer toe 

De opleving van de bedrijfsinvesteringen is ook terug te vinden in de kredietverlening voor bedrijven. Na een krimp van 4,9% vorig jaar, loopt de groei van de zakelijke kredietverlening naar verwachting op van 0,7% in 2015 tot 6,7% in 2017. 

Woningmarkt belangrijk voor binnenlands herstel 

Volgens de raming zet het herstel op de woningmarkt door. Het herstel van de woningmarkt hangt samen met de verbeterde betaalbaarheid, de gunstige economische vooruitzichten en het sterk toegenomen consumentenvertrouwen. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):