maandag, 8. juni 2015 - 17:55 Update: 08-06-2015 20:10

Mooi weekend telt 7 slachtoffers met brandwonden door barbecue

Weekend telt 7 slachtoffers met brandwonden door barbecue
Foto: Archief bon
Beverwijk

De Nederlandse Brandwonden Stichting slaat alarm nadat er in het afgelopen weekend zeven personen, onder wie drie kinderen, in één van de drie Brandwondencentra zijn behandeld na een ongeval met brandbare vloeistoffen in combinatie met een barbecue of vuurkorf.

‘De ervaring uit voorgaande jaren leert dat dit aantal nog flink zal stijgen met de nog vele zomerse barbecue-dagen in het vooruitzicht’, aldus de stichting. Reden genoeg voor de Brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam en de Nederlandse Brandwonden Stichting om mensen te waarschuwen voor de gevaren van brandbare vloeistoffen. Dit doen zij door middel van tips voor veilig barbecueën en een online kennistest.

Zomer

Zomerse dagen zijn voor de Brandwondencentra druk. Er worden patiënten binnengebracht met ernstige brandwonden door gebruik van een brandbare vloeistof zoals spiritus, bio-ethanol of (was)benzine om een barbecue of vuurkorf aan te steken. 

Winter 

Ook tijdens de wintermaanden is het druk. Dan gebruiken mensen brandbare vloeistoffen als brandstof voor een sfeerhaard of sfeerlicht. Reden van bezorgdheid is dat in het jaar 2014 in totaal 120 personen werden opgenomen door een ongeval met brandbare vloeistoffen. Dit is maar liefst 15,4% van het totaal aantal brandwondenpatiënten dat in 2014 voor langere tijd werd opgenomen in de drie Nederlandse Brandwondencentra.

Provincie:
Blik op 112: