maandag, 8. juni 2015 - 21:48

Hechtenis online drugshandelaren verlengd

Foto van in beslag genomen drugs | Landelijk Parket
Foto: Landelijk Parket
Haarlem

De rechtbank Haarlem heeft vandaag de voorlopige hechtenisverlengd van drie mannen die terecht staan voor grootschalige handel in verdovende middelen via illegale online marktplaatsen en witwassen.

Eén van de mannen (55 jaar) was tot zijn aanhouding in december 2014 vermoedelijk een van de grootste Nederlandse verkopers (‘vendors’) van verdovende middelen op internationale ondergrondse marktplaatsen. Hij stond bekend als ‘HollandOnline’ op verschillende anonieme marktplaatsen, zoals Silk Road 1, Silk Road 2.0 en Agora.

In zijn woning in Amsterdam is na zijn aanhouding ruim een kilo MDMA, ruim 9 kilo aan XTC-pillen en meer dan 400.000 euro aan contant geld en bitcoins in beslag genomen. De handelaar kon worden aangehouden naar aanleiding van een drugstransactie waarvan een politieman toevallig getuige was. In zijn auto werden ook XTC-pillen, MDMA en LSD-vellen aangetroffen.

Grootste

Een man van 24 jaar uit Utrecht was onder andere actief op de ondergrondse marktplaats Evolution, waar hij met meer dan 5500 succesvolle transacties bekend stond als één van de grootste drugsverkopers van deze marktplaats. In zijn woning werd beslag gelegd op dure goederen, contant geld en 487 bitcoins. Hij maakte gebruik van het account ‘AlbertHeijn’.

De derde verdachte, een man van 25 jaar, fungeerde als leverancier aan verschillende vendors en benaderde deze via de marktplaatsen onder het account ‘AmsterdamUnited’.

De drie verdachten waren mogelijk pas een aantal jaar actief in de drugshandel via de online marktplaatsen, maar speelden het klaar om in korte tijd een goede reputatie op te bouwen en zo veel inkomsten in bitcoins – meer dan een miljoen omzet in euro’s - te genereren.

Provincie:
Tag(s):