dinsdag, 9. juni 2015 - 9:00 Update: 09-06-2015 21:26

'Rol Nederlandse oud-directeur Nike onderzocht in fraudezaak FIFA'

Foto van voetbalveld met ballen | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

(ElfVoetbal/BlikopNieuws) Cees van Nieuwenhuizen die jarenlang de belangen van bondscoach Guus Hiddink behartigde, wordt ook genoemd in het FBI-onderzoek naar de FIFA.

Dat meldt het Financieele Dagblad. De oud-directeur van Nike wordt in verband gebracht met omkoping bij het binnenhalen van een contract met de Braziliaanse voetbalbond CBF. Het sportmerk betaalde in 1996 een bedrag van liefst 160 miljoen dollar om de Seleçao tien jaar lang te kleden. Dat betekende toen het grootste bedrag ooit met betrekking tot een sportdeal.

40 miljoen dollar

Volgens de FBI werd tevens 40 miljoen dollar overgemaakt aan sportmarketinggroep Traffic. Eigenaar José Hawilla heeft omkoping bekend en inmiddels een schikking getroffen met de Amerikanen.

Van Nieuwenhuizen wil inhoudelijk niet reageren. Hij stuurde enkel een mail naar het FD. "Ik heb begrepen dat Nike volledig meewerkt aan een kennelijk onderzoek van de FBI. Het lijkt mij niet verstandig om daar als inmiddels pensionado tussendoor te fietsen." Nike heeft in een verklaring laten weten dat haar (voormalig) leidinggevenden niet in staat van beschuldiging zijn gesteld.

De zaak maakt deel uit van een Amerikaanse aanklacht tegen liefst veertien verdachten. Nike ontkent dat geld is gebruikt voor steekpenningen in Brazilië. Voormalig bondsvoorzitter Ricardo Teixeira, die al eens een getuigenverklaring moest afleggen over de contracten, vertrok in 2012 vanwege vermeende corruptie. Zijn opvolger José Maria Marin werd dertien dagen geleden gearresteerd. Hij was één van de officials die alle vroegte in Zürich van zijn bed werd gelicht.

BV in Nederland

Het contract tussen Nike en de Braziliaanse bond is volledig openbaar gemaakt, maar de overeenkomst met het marketingbureau niet. Volgens de aanklacht gebruikte Texeira een BV in Nederland die zeker 15 miljoen dollar naar zijn persoonlijke vermogen doorsluisde. Dit wordt ongetwijfeld vervolgd.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):