dinsdag, 9. juni 2015 - 10:30 Update: 09-06-2015 10:32

Nieuw inzicht in ontstaan mijnwerkerslong

mijnwerkerslong
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Maastricht

Jaren na de sluiting van de laatste Limburgse steenkoolmijn hebben onderzoekers van het Maastricht UMC+ nieuwe inzichten verworven in het ontstaan van de zogeheten mijnwerkerslong. Met het ontwikkelde onderzoeksmodel kan schadelijkheid van nieuwe industriële stoffen efficiënt en effectief worden getest.

De longproblemen van mijnwerkers ontstaan voor het grootste gedeelte door het inademen van zogenoemde silicadeeltjes in mijnstof. Deze ingeademde deeltjes brengen een reactie in het longweefsel tot stand die leidt tot silicoselongen. Afgelopen  vrijdag promoveerde Paul Peeters, onderzoeker bij de afdeling longziekten van het Maastricht UMC+, op onderzoek naar het mechanisme van die longreactie. Het onderzoek biedt nieuwe inzichten in het ontstaan van deze, tot op heden ongeneeslijke en onbehandelbare ziekte, waaraan duizenden Limburgse oud-mijnwerkers zijn gestorven.

Ontstekingsreactie

De cellen die de bekleding van de luchtwegen vormen (epitheelcellen), zijn zeer belangrijk voor de verdediging tegen allerlei ziekmakende omgevingsinvloeden. De silicadeeltjes zorgen voor ontstekingsreacties in die cellen die vervolgens weer zorgen voor littekenweefsel in de longen, met longproblemen als gevolg. In het onderzoek van Peeters worden in de epitheelcellen een aantal bekende, maar ook nieuwe genen en genenreacties gevonden op het inademen van silicadeeltjes. Deze bevindingen bieden nieuwe perspectieven voor de behandeling van ernstige longziekten. Door het onderzoek is er ook meer bekend over hoe het menselijk lichaam in het algemeen reageert op stoffen. Daardoor kunnen nieuwe, door de industrie ontwikkelde stoffen beter getest worden op schadelijkheid. Momenteel zijn er ook tal van medicijnen in ontwikkeling die getest worden in chronische ontstekingsziekten.

Steenkoolwinning

“Ook al zijn de mijnen in Limburg al jaren gesloten, voornamelijk in groeilanden is het ontginnen van steenkool nog een lucratieve industrie. Hier worden veiligheidsmaatregelen niet altijd strikt nageleefd. Daarnaast komen er ook bij tal van andere, nieuwe toepassingen, zoals het steenwassen van spijkerbroeken, silicadeeltjes vrij. Dat leidt tot nieuwe epidemieën van wat vroeger de mijnwerkerslong werd genoemd, iets wat ons nog steeds erg bezighoudt”, aldus de promovendus.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):