dinsdag, 9. juni 2015 - 11:51

Ziggo beëindigt privacyovertredingen digitale tv na onderzoek CBP

Foto van televisies | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Ziggo, de grootste aanbieder van digitale televisie in Nederland, heeft na onderzoek van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) overtredingen van de Wet bescherming persoonsgegevens beëindigd.

Het CBP constateerde tijdens het onderzoek bij Ziggo dat het bedrijf klanten die gebruikmaken van interactieve diensten onvoldoende informeerde en geen ondubbelzinnige toestemming vroeg voor het verzamelen en gebruiken van persoonsgegevens over het tv-kijkgedrag. Ziggo heeft daarop maatregelen getroffen en de overtredingen beëindigd.

Met de komst van interactieve digitale televisie is tv-kijken tweerichtingsverkeer geworden. “Aanbieders van digitale televisie kijken als het ware mee. Zij observeren het gedrag van kijkers, maken profielen van hen om hen op basis daarvan persoonlijk te benaderen”, zegt Wilbert Tomesen, vice-voorzitter van het CBP. “Dat mag alleen als aanbieders hun klanten daarover helder en volledig informeren en hiervoor toestemming vragen”.

Gegevens over het kijkgedrag zijn persoonsgegevens van gevoelige aard. Zij kunnen een indringend beeld geven van iemands gedrag en belangstelling.

Meekijken

Ziggo bleek mee te kunnen kijken met het tv-kijkgedrag van een deel van zijn klanten. Deze gegevens werden gebruikt om kijkcijferanalyses te maken. Dit gebeurde zonder dat klanten dit wisten en zonder dat zij om toestemming waren gevraagd.

Inmiddels heeft Ziggo een maatregel doorgevoerd waardoor de gegevens al op het apparaat van de tv-kijker worden geanonimiseerd en niet meer naar individuele personen te herleiden zijn. Daarmee is deze overtreding beëindigd.

Provincie:
Tag(s):