dinsdag, 9. juni 2015 - 16:05

Amsterdam Zuid tweede grote station met 100% gesloten poortjes

Amsterdam Zuid tweede grote station met 100% gesloten poortjes
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Amsterdam Zuid is vanaf morgen het tweede grote treinstation waar alle poortjes zijn gesloten. Voor de meer dan 42.000 dagelijkse treinreizigers op dit station komt nu een einde aan de vraag “ben ik wel in- en uitgecheckt?”

Het sluiten van de poortjes is een belangrijke stap in het veiliger maken van het openbaar vervoer. Hiermee dringt NS het aantal zwartrijders terug en worden ongure types op het station geweerd. In het merendeel van de gevallen is agressie in de trein of op het station een gevolg van het ontbreken van een geldig vervoersbewijs.

Winkels blijven toegankelijk

Reizigers kunnen de perrons van Amsterdam Zuid – net zoals bij de metro - alleen nog betreden of verlaten met een geldig vervoersbewijs. NS zet extra medewerkers in om reizigers te helpen. Doordat de poortjes bij de trapopgang zijn geplaatst, blijft de onderdoorgang met winkels wel toegankelijk voor niet-reizigers. In Amsterdam werden eerder al de poortjes van de stations Lelylaan, Muiderpoort, Holendrecht en Science Park gesloten. Vorige week sloten de poortjes van station Diemen Zuid. In de tweede helft van dit jaar activeert NS de poortjes van station Amsterdam Bijlmer-ArenA

Van de ruim 400 stations in Nederland krijgen er 82 spoortjes om zwartrijden en agressie in treinen en stations terug te dringen. Dat betekent dat uiteindelijk 90% van de mensen bij aanvang van hun treinreis of bij het verlaten van het station een poortje tegenkomt. Reizigers openen de poortjes door in en uit te checken met hun (eenmalige) OV-chipkaart. Beschikken zij over een e-ticket of internationaal ticket, dan openen de poortjes met de vierkante barcode op hun ticket of KeyCard.