dinsdag, 9. juni 2015 - 21:35 Update: 09-06-2015 21:52

Patiënten gaan voor een kleine medische ingreep liefst naar eigen huisarts

Patiënten gaan voor een kleine medische ingreep liefst naar eigen huisarts
Foto: Archief FBF.nl
Utrecht

Patiënten gaan voor een kleine ingreep liever naar de huisarts dan naar de specialist in het ziekenhuis. Dat blijkt dinsdag uit een meldactie van Patiëntenfederatie NPCF.

De huisarts is bekender, zit dichterbij en heeft minder wachttijd. Bovendien valt een behandeling door de huisarts niet onder het eigen risico van de zorgverzekering en van de specialist wel.

Maar de huisarts kan niet achterover leunen. Er is nog veel werk te doen. Patiënten denken dat de specialist ook voor kleine ingrepen deskundiger is dan de huisarts. Het is aan de huisartsen om te laten zien dat een deel van de handelingen die de specialist nu doet, evengoed door hen kan worden gedaan.

Bijna tienduizend mensen vulden een vragenlijst in. Als een patiënt voor een behandeling kan kiezen tussen huisarts of specialist kijkt hij vooral naar deskundigheid, bereikbaarheid en wachttijd. Maar ook het vertrouwen dat de patiënt heeft in een zorgaanbieder speelt een rol. "De huisarts is veel makkelijker bereikbaar en ook laagdrempeliger. Aan de huisarts durf ik eerder vragen te stellen en de huisarts kent mij beter en langer", aldus een deelnemer aan de meldactie.

Directeur Wilna Wind van Patiëntenfederatie NPCF: "Je ziet aan de resultaten van deze meldactie dat mensen vooral kiezen op basis van bekendheid. Patiënten willen dat behandelaars overleggen met elkaar, zodat als een doorverwijzing nodig is, dat ook goed is geregeld. Daar is voor huisarts en specialist nog wel wat werk te doen."

Categorie:
Provincie: