woensdag, 10. juni 2015 - 15:03 Update: 10-06-2015 19:17

'Geen Europese Spelen 2019 in Nederland'

'Onvoldoende grond voor medefinanciering Europese Spelen in Nederland'
Foto: Archief EHF
Den Haag

Er is onvoldoende grond voor de betrokken overheden lokaal, provinciaal, en bij het rijk, om financieel bij te dragen aan het in 2019 in Nederland organiseren van de Europese Spelen. De betrokken overheden zijn hierover woensdag gezamenlijk tot de conclusie gekomen.

De afgelopen maanden hebben de betrokken overheden gezamenlijk een constructief besluitvormingstraject met NOC*NSF doorlopen, waarin zij positief-kritisch hebben gekeken naar het organiseren van het evenement. 

Maar de overheden zijn tot de conclusie gekomen dat er onvoldoende garanties zijn om het verantwoord te laten zijn om gezamenlijk 57,5 miljoen euro uit te trekken voor de Europese Spelen in 2019. 

Dat is een te groot beslag op de schaarse middelen die overheden tot hun beschikking hebben, ook afgezet tegen de lagere kosten die het afzonderlijk organiseren van een EK of WK voor een sport met zich brengt. 

Een andere overweging is dat het geld dan niet meer besteed kan worden aan het in Nederland organiseren van andere aantrekkelijke internationale topsportevenementen of aan andere opgaven waar de sport voor staat.

Topsportgehalte

Belangrijke afweging in het besluit is ook dat er geen garantie is dat de Europese Spelen in 2019 een voldoende topsportgehalte zullen hebben. Bijvoorbeeld grote sporten als atletiek, zwemmen en hippische sport hebben hun EK’s al vastgesteld en het is daardoor onduidelijk wat het topsportgehalte van de Europese Spelen in 2019 zal zijn.

Categorie:
Provincie: