woensdag, 10. juni 2015 - 20:07 Update: 10-06-2015 20:11

Tientallen zeldzame steuren uitgezet in de Rijn

Tientallen zeldzame steuren uitgezet in de Rijn
Spijk

Het Wereld Natuur Fonds (WNF), ARK Natuurontwikkeling en Sportvisserij Nederland hebben vandaag samen met basisschoolkinderen opnieuw tientallen jonge steuren uitgezet in de Rijn bij Spijk, op de grens met Duitsland.

De terugkeer van deze zeldzame trekvis is een mijlpaal voor het herstel van de deltanatuur. De uitzetting is onderdeel van het Droomfonds Natuurherstel Haringvliet waarin een coalitie van zes organisaties ruim baan maakt voor deltanatuur, trekvogels en -vissen met steun van de Nationale Postcode Loterij.

In 2012 keerde de Europese steur voor het eerst terug in de Nederlandse rivieren na meer dan 50 jaar afwezigheid. In mei van dat jaar werden 47 steuren losgelaten in de Oude Maas bij Rotterdam en in de Waal bij Nijmegen. Deze steuren zijn naar zee gezwommen en de verwachting is dat zij pas over een jaar of drie uit zee terugkeren om te paaien. Vandaag volgde de tweede uitzetting. De steuren zijn ter beschikking gesteld door de Franse onderzoeksinstelling Irstea. Naast Frankrijk, werkt ook Duitsland aan het herstel van de Europese steurenpopulatie.

 

Provincie:
Tag(s):