donderdag, 11. juni 2015 - 9:25 Update: 11-06-2015 12:00

Ambassades allert om cartoon actie Geert Wilders

foto van Geert Wilders | fbf archief
Foto: fbf archief
Den Haag

Nederlandse ambassades over de hele wereld staan op scherp. Ze hebben speciale instructies gekregen van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zo meldt de Volkskrant donderdag. Geert Wilders heeft namelijk het plan om vanaf 20 juni verschillende Mohammedcartoons te vertonen op televisie tijdens de zendtijd voor politieke partijen.

Het doel van de speciale instructies is om gewelddadige protesten in islamitische landen te voorkomen, die de veiligheid van Nederlandse burgers en de economische belangen van Nederlandse bedrijven zouden kunnen bedreigen.

Een diplomatieke bron zegt tegenover de krant:‘Er is absoluut geen sprake van paniek of een crisissfeer over Wilders en zijn cartoons. In deze tijden van Twitter en Facebook is het gewoon handig als de regering met één mond spreekt; dat de ambassadeur in Marokko bijvoorbeeld hetzelfde vertelt als die in Oman.’

Onlangs besteede Al Jazeera aandacht aan het cartoonplan van Wilders. Dat veroorzaakte in ieder geval nog niet voor opschudding in islamitische landen.  

Wilders kwam met het plan om de Mohammedcartoons te vertonen nadat er een aanslag werd gepleegd op een tentoonstelling van de cartoons in Garland, Texas, waar hij als spreker aanwezig was. Wilders was net voor de aanslag vertrokken. 

Provincie:
Tag(s):