donderdag, 11. juni 2015 - 9:57 Update: 11-06-2015 23:01

'Resterende hypotheekschuld mee financieren in nieuwe hypotheek nog niet overal mogelijk'

Foto van huisjes van geld | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amersfoort

Huiseigenaren kunnen een restschuld die overblijft na verkoop van hun oude woning vaker onderbrengen in een nieuwe hypotheek.

Opvallend is dat enkele grote marktpartijen een restschuld met Nationale Hypotheek Garantie afwijzen en dat er nog steeds geldverstrekkers zijn die nog helemaal geen mogelijkheid hebben om een resterende hypotheekschuld opnieuw te financieren. Dit blijkt uit een marktpeiling van Vereniging Eigen Huis in mei 2015.

Geldverstrekkers Argenta, MoneyYou, Hypotrust, Syntrus Achmea, Lloyds Bank en SPF Beheer hebben nog steeds geen mogelijkheden om een oude restschuld mee te financieren in een nieuwe hypotheek. Er zijn nu wel meer verzekeraars dan vorig jaar die mogelijkheden voor restschuldfinanciering aanbieden. Maar ze lopen nog achter bij een aantal grote banken, waaronder ABN AMRO, Rabobank en SNS Bank, die steeds vaker niet alleen bestaande klanten aanbieden om een restschuld mee te financieren, maar ook nieuwe klanten.

Verplicht afzien van NHG

Nationale-Nederlanden en Delta Lloyd laten klanten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in de kou staan. Deze geldverstrekkers, die samen enkele honderdduizenden klanten hebben, zijn alleen bereid een restschuldlening te verstrekken als de klant afziet van NHG, of als de nieuwe hypotheek buiten de normen van de NHG valt, zo blijkt uit het onderzoek. Vereniging Eigen Huis vindt dit onacceptabel: klanten worden gedwongen af te zien van een belangrijke zekerheid waarmee in onvoorziene omstandigheden een nieuwe restschuld voorkomen kan worden. Bovendien zorgt het vervallen van NHG voor een hogere rente en daardoor voor hogere maandlasten. De vereniging roept beide verzekeraars in een brief op om deze klantonvriendelijke voorwaarde per direct te schrappen.

Huiseigenaren die na verkoop van hun woning een deel van de oude hypotheekschuld overhouden, moeten er op kunnen rekenen dat hun eigen hypotheekbank hen daarvoor een passende restschuldfaciliteit aanbiedt. Vereniging Eigen Huis vindt dat het minste wat geldverstrekkers in het belang van hun klanten zouden moeten doen. Huiseigenaren die dringend moeten of willen verhuizen, hoeven dan niet vast te blijven zitten in hun huidige woning. Een dergelijke extra lening moet altijd binnen de inkomensnormen vallen die daarvoor gelden.

Hoge maandlasten en financiële beperkingen

Het meefinancieren van een restschuld in een nieuwe hypotheek leidt vaak tot fors hogere maandlasten. Dit is het gevolg van de verplichting om de lening binnen maximaal vijftien jaar - en sneller als dat mogelijk is - volledig af te lossen. Vooral mensen die niet te maken hebben met dringende omstandigheden waardoor zij vaak moeten verhuizen (zoals echtscheiding, werk of gezinsuitbreiding) zeggen hierdoor hun verhuiswens uit te stellen tot het moment dat verkoop van de woning minder of geen restschuld meer oplevert. Dit kan door extra af te lossen.

De belangstelling van huiseigenaren voor restschuldfinanciering is nog beperkt. Uit cijfers van NHG blijkt dat vorig jaar 437 huizenkopers gebruik hebben gemaakt van deze mogelijkheid. Het animo neemt dit jaar wel wat toe. In het eerste kwartaal van 2015 noteerde NHG 233 aangemelde garanties met een meegefinancierde restschuld.

Provincie: