donderdag, 11. juni 2015 - 12:03

FNV stapt naar rechter vanwege loonsverlaging thuiszorgmedewerkers

foto van thuiszorg | fbf archief
Foto: fbf archief
Zutphen

De Gelderse thuiszorgorganisatie Vérian heeft het salaris van 600 thuiszorgmedewerkers met ingang van maart verlaagd. De komende maanden wordt het loon van de thuiszorgers verder verlaagd van gemiddeld 12,65 euro per uur naar 10,33 euro.

Thuiszorgmedewerkers gaan er hierdoor honderden euro’s per maand op achteruit. De medewerkers en FNV Zorg & Welzijn zijn het oneens met de verlaging en stappen vandaag naar de rechter. ‘Vérian lapt de cao aan de laars door zomaar salaris in te houden. Ondanks veelvuldig overleg en acties van het personeel blijft Vérian daarmee doorgaan. In de zaak tegen V&D hebben we gezien dat ook de rechter niet akkoord gaat met een eenzijdig besluit om de lonen te verlagen,’ aldus FNV-bestuurder Gijs van Dijk.
 
De zorgverleners leveren zo’n 25 tot 30% procent van hun inkomen in en kunnen vaak niet meer rondkomen. De afgelopen maanden hebben zij samen met de vakbond actie gevoerd en bezwaar aangetekend tegen de eenzijdige salarisverlaging. De directie van Vérian  stelde daarop dat de werkgelegenheid voor alle medewerkers in het geding komt als de bezwaren niet werden ingetrokken. De thuiszorgmedewerkers voelden zich onder druk gezet en vrezen dat - ook al gaan zij akkoord met de verlaging - zij alsnog ontslagen worden, omdat Vérian geen werkgarantie wil geven. Dit zou onder meer betekenen dat werknemers bij ontslag een lagere ww-uitkering ontvangen.
 
De zaak komt vandaag voor bij de rechtbank in Zutphen. De uitspraak wordt binnen enkele weken verwacht. Samen met FNV Zorg & Welzijn blijven de thuiszorgmedewerkers actievoeren voor goede zorg en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. Vorige maand hebben de actievoerders een tent pal voor het stadhuis van Apeldoorn neergezet van waaruit alle acties nog steeds worden gecoördineerd. 

Provincie:
Tag(s):