donderdag, 11. juni 2015 - 12:50 Update: 11-06-2015 14:56

Opnieuw werkonderbreking bij DAF

Vlag FNV | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Eindhoven

Opnieuw zullen werknemers bij DAF het werk morgen neerleggen. Dan wordt er opnieuw 24 uur gestaakt.

Vandaag wordt er door de vakbonden geflyerd aan de poort bij DAF. De bonden beschuldigen DAF van stakingsbreking en het overtreden van veiligheidsregels door niet-gecertificeerd personeel te laten rijden op heftrucks.

'DAF zette extra mensen in als stakingsbreker op 1e staking 29 mei'

De cao-onderhandelingen in zowel de Metaal en Techniek (kleinmetaal) als de Metalektro (grootmetaal)  zijn respectievelijk eind maart en eind april afgebroken. Werkgevers hebben vervolgens medio mei de ultimatums van de bonden in zowel de kleinmetaal als in de grootmetaal  afgewezen. DAF Trucks valt onder de cao Metalektro.

FNV kaderlid/ DAF monteur truckassemblage Remy de Bats: “Onze eerste stakingsdag op 29 mei was een groot succes. Wat bepaald geen succes was, dat de DAF directie willens en wetens  de stakings- en veiligheidsregels heeft overtreden.  DAF huurde namelijk externe bedrijven als Van Gansewinkel en 4-ce in om te dienen als stakingsbreker, maar ook bijvoorbeeld Product Engineers. Daarnaast  veroorzaakte het DAF management onveilige situaties door tijdens de afgelopen staking niet-gecertificeerd personeel te laten rijden op heftrucks. Dit accepteren wij niet. Niemand houdt FNV Metaal, de vakbond van Truckbouwers, tegen. Daarom roepen nu wij opnieuw op tot staking. Wij vragen geen gouden bergen, maar doodnormale dingen als een fatsoenlijke loonsverhoging, werkzekerheid en zeggenschap over onze werktijden. Wij laten ons niet tegen houden! Wij gaan door tot we een goede cao hebben!”

FNV Metaal  bestuurder Petra Bolster-Damen: “ FNV Metaal heeft verschillende signalen ontvangen dat Daf tijdens de staking buiten firma’s aan het werk heeft gezet in de productie en dat verschillende veiligheidsregels zijn overtreden. Nu denkt Daf ook nog ons vakbondswerk te kunnen frustreren door onze leden te verbieden nieuwsbrieven en pamfletten uit te delen. Te gek voor woorden en ook dit is tegen alle afspraken in.”

CNV Vakmensen actiecoördinator Gerti van Valkenburg: “Wij veroordelen elke inzet van stakingbrekers ten zeerste. En eisen daarom ook een verklaring van DAF over de vermeende inzet op 29 mei. Als het bedrijf problemen heeft met stakingen in zijn bedrijf, raad ik hen aan zich tot de werkgeversvertegenwoordiger FME te wenden. Het is immers de FME geweest die met een absurd eindbod de cao-onderhandelingen op slot heeft gegooid en deze acties heeft veroorzaakt.”

Provincie: