donderdag, 11. juni 2015 - 15:49 Update: 11-06-2015 15:49

Celstraffen voor grootschalige illegale dierenhandel

Veroordelingen voor grootschalige illegale dierenhandel
Foto: Archief EHF
Woerden

Een 54-jarige man uit Woerden is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. De man kreeg daarnaast een voorwaardelijk beroepsverbod van een jaar opgelegd, moet een geldboete van 2000 euro en een eerder voorwaardelijk opgelegde boete van 10.000 euro betalen. De rechtbank achtte de man onder meer schuldig aan grootschalige illegale dierenhandel binnen een criminele organisatie, gepleegd tussen 2010 en 2012.

De illegale handel betrof allerlei dieren, waaronder veel vogels, katachtigen zoals panters en lynxen en  primaten zoals ringstaartmaki’s. De handel in wilde vogels en beschermde dieren is in principe verboden. Soms is een vrijstelling op dat verbod mogelijk, maar daar voldeden de mannen niet aan. Bij de handel in niet-beschermde dieren, bleek de administratie vaak niet op orde. Om het illegale handelen te verhullen pleegde de man ook valsheid in geschrift.De man gebruikte samen met zijn medeverdachten diverse constructies om de dieren over de hele wereld te verhandelen.

Een 37-jarige man uit Someren, waarmee de Woerdenaar intensief samenwerkte kreeg een gevangenisstraf van 240 dagen, waarvan 129 dagen voorwaardelijk opgelegd. Deze man moet ook nog een eerder voorwaardelijk opgelegde straf van 120 dagen uitzitten. De verdachte handelde destijds vanuit Dubai. Een 65-jarig man uit Reuver kreeg een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand opgelegd. Een 42-jarige man uit Stramproy kreeg dezelfde straf. Daarnaast krijgt hij een geldboete van 350 euro voor het niet goed bijhouden van zijn administratie. De mannen uit Reuver en Stramproy waren bij minder feiten betrokken.

 

Provincie:
Tag(s):