donderdag, 11. juni 2015 - 16:26

Actievoerders gaan boorlocatie Groningen omsingelen

Actievoerders gaan boorlocatie Groningen omsingelen
Blijham

Zaterdag organiseert de actiegroep Nee NAM niet boren in Blijham[1] een actie tegen de boorplannen van de NAM in het Groningse Blijham. Milieudefensie steunt de actiegroep bij deze actie. Een grote groep omwonenden, sympathisanten en politici zal een menselijke ketting vormen om de beoogde boorlocatie heen. De actiegroepen willen met deze actie duidelijk maken dat de NAM de plannen om in Blijham naar gas te boren en te fracken moet laten varen. De provincie Groningen en de gemeente Bellingwedde, waar Blijham onderdeel van is, spraken zich eerder al uit tegen de gasboringen.

Marja Bos van Nee NAM niet boren in Blijham: “Terwijl in de rest van Groningen de gaskraan dicht gaat vanwege de aardbevingen wil de NAM hier gewoon een nieuwe put gaan aanboren en nog gaan fracken ook. Met alle risico's van dien: aardbevingen, vervuiling, bodemdaling. De NAM maakt misbruik van oude vergunningen waardoor de burgers en de gemeente geen enkele inspraak hebben gehad. Onze boodschap is simpel: Nee NAM niet boren in Blijham!”

Het gasveld in Blijham valt binnen het gebied van de Groningenconcessie die in de jaren 60 is afgegeven en onherroepelijk is. Hierdoor hoeft de NAM geen nieuwe vergunning aan te vragen voor de eerste boring die binnen enkele weken zal starten. De gemeenteraad en de burgemeester van Bellingwedde, de gemeente waar Blijham onder valt, zien de boringen niet zitten maar staan juridisch machteloos. Op een informatieavond op dinsdag 9 juni sprak burgemeester Janneke Snijder zich fel uit tegen de boringen.

Ike Teuling van Milieudefensie: “Voor minder dan 1 miljard kuub gas, waarmee je Nederland ongeveer een week van gas kan voorzien – haalt de NAM zich de woede en zorgen van heel Blijham op de hals. Het is bizar dat de NAM nog steeds niet snapt dat de boringen én de aardbevingen in Groningen echt moeten stoppen. De Groningers hebben al genoeg ellende gehad van de gasboringen. Wij roepen minister Kamp op in te grijpen en een stop te zetten op nieuwe gasboringen in Groningen. Ook is het noodzakelijk om snel werk te maken van het verminderen van de gasconsumptie in Nederland en programma's om gebouwen energieneutraal te maken versneld uit te voeren”.

De actie in Blijham vindt aanstaande zaterdag 13 juni plaats op de locatie Langebrug, net buiten Blijham. Om 10:00 uur wordt gestart met een informatiemarkt, om 11:00 uur zullen de aanwezige politici en vertegenwoordigers van andere organisaties aan het woord komen. De actie sluit af met het vormen van een menselijke ketting om de boorlocatie heen. Om vijf voor twaalf zal de noodklok worden geluid en wordt de menselijke ketting verbroken. Milieudefensie zal met een groep sympathisanten van buiten Groningen al vanaf vrijdagavond 12 juni aanwezig zijn op camping De Boschplaatse. 

Provincie:
Tag(s):