donderdag, 11. juni 2015 - 21:18 Update: 11-06-2015 21:54

ROC Leiden bijna failliet. Bussemaker wil onderwijsinstelling redden

ROC Leiden bijna failliet. Bussemaker wil onderwijsinstelling redden
Foto: RVD
Den Haag

Als het ROC Leiden deze maand geen extra bijdrage van 18 miljoen euro krijgt, is de school failliet. Dat liet minister Bussemaker donderdag tijdens een overleg aan de Kamer weten.

De bewindsvrouw wil de school met maximaal 40 miljoen euro uit haar landelijk mbo-budget overeind houden. Maar de Kamer wil eerst meer informatie en daarom wordt het debat volgende week vervolgd. Bussemaker waarschuwde de Kamer wel dat er haast geboden is. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond donderdag (AOb).

Maar de kritische Kamer wil eerst een grondige onderbouwing en een financiële doorrekening van alle opties zien. De Kamerleden willen ook weten wat een faillissement van het ROC kost. Maar volgens Bussemaker is een faillissement sowieso duurder door onder meer wachtgelden.

Het ROC Leiden kwam in financiële problemen door te dure nieuwbouw.  De school is een van de vele onderwijsinstellingen voor mbo die door vastgoedprojecten in de problemen zijn gekomen, zo weet het Leidsch Dagblad.Volgens berekeningen van het ministerie van onderwijs loopt grofweg een op de vier ROC's verhoogd risico vanwege duur vastgoed, aldus de krant. Pas nu komt de minister met het idee om een commissie samen te stellen die gaat adviseren bij grote bouwprojecten van onderwijsinstellingen.

Bussemaker liet ook weten dat er rekening moet worden gehouden met de belangen van de 9000 leerlingen. Bussemaker: 'Er is geen goede oplossing.' Volgende week praat de Kamer verder over het plan van Bussemaker.

Provincie: