vrijdag, 12. juni 2015 - 9:39

Oppermachtig China op valreep langs Leeuwinnen

Oppermachtig China op valreep langs Leeuwinnen
Foto: fbf

(ELF Voetbal/BlikopNieuws) Roger Reijners predikt verzorgd, aanvallend voetbal als bondscoach van de Oranje Leeuwinnen. Maar ook in het tweede WK-duel van de Nederlandse dames was daarvan weinig terug te zien. China was eenvoudigweg veel te sterk en beloonde zichzelf vlak voor tijd voor het enorme veldoverwicht gedurende negentig minuten.

Vlak voor tijd gaf Oranje een zwaarbevochten punt nog uit handen. Lisi Wang bezorgde de Aziatische ploeg   waar het recht op had: 0-1. Na de historische overwinning in de openingswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland (1-0) maakte het angstig spelende Oranje tegen Chinageen aanspraak op meer. 

Het zei alles dat reservekeeper Sari van Veenendaal de uitblinker was in Edmonton. Met een aantal uitstekende reddingen hield zij haar ploeg tot in de extra tijd overeind. De doelvrouw van FC Twente mocht haar veertiende interland spelen omdat Loes Geurts, de vaste nummer één, met een enkelblessure kampt.

Slechts één keer werd Oranje voor rust dreigend. Manon Melis vond Vivianne Miedema in het strafschopgebied, maar de spits van wie zo veel wordt verwacht tikte de bal via een Chinees been naast. Miedema bleef verder net als in de eerste groepswedstrijd onzichtbaar.

Op een kansje voor Melis kon Oranje ook in de tweede helft niet anders de sterkere Chinese dames tegenhouden. Toen Van Veenendaal ook nog hulp van de lat kreeg, leek een gelijkspel de Nederlandse vrouwen een belangrijk punt op te leveren. Maar toen de negentig minuten net voorbij waren, was het geluk opgebruikt. Invalster Merel van Dongen liet Wang uit haar rug lopen en zij wist Van Veenendaal toch nog te passeren.

In het andere groepsduel speelden Canada en Nieuw-Zeeland doelpuntloos gelijk. Daardoor deelt Oranje nu de tweede plaats in de groep met China. Beiden hebben met drie punten een punt minder dan koploper Canada. Nieuw-Zeeland is vooralsnog laatste met een punt.

Dinsdag speelt Nederland tegen gastland Canada de laatste groepswedstrijd. Om de groep te overleven zal er een resultaat gehaald moeten worden tegen de groepfavoriet. Naast de eerste twee landen uit elke alle zes poules gaan ook de beste vier als derde geplaatste landen door naar de volgende ronde.

Categorie: