vrijdag, 12. juni 2015 - 16:04 Update: 12-06-2015 16:20

Agent mocht op 'bomvestdrager' schieten

Agent mocht op 'bomvestdrager' schieten
Foto: Archief EHF
Vlissingen

Een agent die op 26 oktober 2014 in Vlissingen een man in het been schoot wordt niet vervolgd. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdagmiddag bekendgemaakt.

De Rijksrecherche startte een onderzoek naar het vuurwapengebruik. Het OM concludeert dat de agent volgens de geldende regels heeft geschoten en dat er tevens sprake was van noodweer. 

Bomvest

Aan de politie werd op die 26 oktober gemeld dat er een man op de Koudekerkseweg tegen deuren van woningen schopte. Bij aankomst van de politie werd geconstateerd dat de man gedrogeerd of verward leek. Hij reageerde niet of heel traag op de verzoeken van de politie. Toen de man op straat in elkaar zakte, bezweet  en met trillende oogleden,  ritsten de agenten zijn jas open, en zagen een constructie die leek op een bomvest.

Schieten

De agenten liepen weg van de verdachte met het vermeende bomvest en wilden een veilige afstand creëren voor henzelf en de omgeving. Daarbij zeiden zij tegen de man dat hij moest blijven liggen. De man stond echter op en liep op de agenten af en reageerde niet op bevelen afstand te houden. 

De agenten trokken toen hun wapen en waarschuwden de man dat er geschoten zou worden wanneer hij niet zou blijven staan. De man bleef doorlopen waarna door twee agenten een waarschuwingsschot in de lucht werd gelost. Toen de man ook daarna nog bleef doorlopen , was dat aanleiding voor een van de agenten om gericht op de benen van de man te schieten.

EOD

De EOD kon uiteindelijk constateren dat de man geen explosieven bij zich droeg. Het vest wat de man droeg bleek een sportvest te zijn, wat bij sporttrainingen gebruikt kan worden, gevuld met gewichten. De kabels of draden die door de politie gezien zijn, bleken van zijn telefoon en koptelefoon te zijn.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):