vrijdag, 12. juni 2015 - 17:02 Update: 14-06-2015 13:39

Verpleegkundigen na rechtszaak alsnog gecompenseerd voor niet uitbetaalde toeslag

Verpleegkundigen jarenlang te weinig betaald
Foto: Archief EHF
Utrecht

Het HagaZiekenhuis Den Haag moet een verpleegkundige onregelmatigheidstoeslag (ORT) tijdens verlof uitbetalen en wel met terugwerkende kracht van 5 jaar. ‘Hierover heeft de rechtbank van Den Haag begin juni uitspraak gedaan’, zo meldt de vakbond NU’91 vrijdag.

In een uitspraak van het Europese Hof van Justitie is bepaald dat een gemiddelde onregelmatigheidstoeslag (ORT) tijdens vakantie en verlof betaald dient te worden aan de werknemer. Een en ander ligt in de redenering dat ORT als onderdeel van het salaris dient te worden gezien. Tijdens vakantie en verlof krijgt de werknemer gewoon salaris betaald; in de visie van het Hof hoort ORT daar ook bij.

Om bevestigd te krijgen dat de visie van het Europese Hof van toepassing is op de Nederlandse situatie, is NU’91 met een lid werkzaam in het HagaZiekenhuis een rechtszaak tegen dit ziekenhuis gestart; de Raad van Bestuur van het HagaZiekenhuis had een verzoek tot uitbetaling van ORT tijdens verlof afgewezen.

Op dinsdag 2 juni jl. heeft de rechtbank van Den Haag uitspraak gedaan en NU´91 in het gelijk gesteld. Het ziekenhuis moet werknemers ORT tijdens verlof uitbetalen, met terugwerkende kracht van 5 jaar.NU’91 gaat haar leden ondersteunen om eventuele ORT met terugwerkende kracht aan te vragen

Categorie:
Provincie: