vrijdag, 12. juni 2015 - 18:57 Update: 12-06-2015 21:40

Twee keer zoveel clubhuizen criminele motorbendes gesloten

Overheid sluit twee keer zo veel clubhuizen criminele motorbendes
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Het aantal opsporingsonderzoeken met betrekking tot criminele motorbendes is afgelopen jaar ongeveer verdubbeld. Ook zijn twee keer zoveel clubhuizen van motorbendes het afgelopen jaar gesloten of is de vestiging afgewend. Dit meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag.

Het Rijk, gemeenten, politie, Openbaar Ministerie (OM) en de Belastingdienst treden als één overheid op tegen criminele motorbendes. De samenwerkende partners zijn vastbesloten om door te gaan in de aanpak van criminele motorbendes.

De gezamenlijke aanpak van de criminele motorbendes is volgens minister Van der Steur succesvol, maar wel een zaak van lange adem. Voor grensoverschrijdende problemen, zijn ook grensoverschrijdende oplossingen nodig. Van der Steur wil de samenwerking met buurlanden daarom verder versterken.

Clubhuizen gesloten

Naast het optreden van politie en OM, pakt ook het bestuur OMG’s straffer aan. Zo zijn sinds 2012 zijn 177 clubhuizen of pogingen tot vestiging van een honk bekend. Daarvan zijn 113 bestuurlijk aangepakt, op grond van bijvoorbeeld overtreding van de Drank- en horecawet of strijdigheid met een bestemmingsplan. Van de 177 clubhuizen zijn er tot nu toe 87 clubhuizen gesloten of pogingen tot vestiging afgewend. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de 43 clubhuizen een jaar geleden.

Provincie: