vrijdag, 12. juni 2015 - 20:41 Update: 12-06-2015 20:42

Turkije voert druk voor Hiddink tegen Letland op

Turkije voert druk voor Hiddink tegen Letland op
Foto: Archief FBF

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) Guus Hiddink staat in de nadagen van zijn carrière onder zware druk. Vanavond moet Oranje winnen op bezoek bij Letland om directe plaatsing voor het EK 2016 in zicht te houden.

De Turken kregen eerder op de avond de kans om de druk flink op te voeren.

Om je te plaatsen voor het EK 2016 in Frankrijk moet je nummer één of twee worden in een van de negen groepen. Deze landen plaatsen zich direct, aangevuld met de beste nummers drie. Oranje, derde in Groep A, is op dit moment de slechtste nummer drie van alle groepen. Dat betekent dat Nederland een play-offwedstrijd zou moeten spelen om zich te plaatsen voor het eindtoernooi. 

Dan moet je alleen wel nummer drie worden. Turkije, dat vanavond op bezoek ging bij nummer laatst Kazachstan, kon bij winst Nederland voorbij gaan op de ranglijst in de groep, waardoor Nederland zou zakken naar de vierde plek. 

Turken behouden hoop

Ondanks een flink overwicht duurde en duurde het voordat de Turken de bal achter doelman Stas Pokatilov konden krijgen. Uiteindelijk was het een treffer van Atletico Madrid-speler Arda Turan (foto) die de ploeg, die deze EK-kwalificatie nog geen duel had gewonnen, vlak voor tijd velde met een schot in de bovenhoek. 

Door de zege staat Turkije derde met acht punten, gevolgd door nummer vier Nederland met zeven punten. Nederland moet om 20.45 uur dus winnen om derde te blijven. Om plaatsing voor het EK af te dwingen krijgt Oranje dus hernieuwde concurrentie van Turkije. Nummer twee IJsland (twaalf punten) en één Tsjechië (dertien punten) staan vanavond in IJsland tegenover elkaar.

Categorie: