zaterdag, 13. juni 2015 - 10:23 Update: 13-06-2015 11:08

Verouderde vakantieparken prima plek voor criminelen

Verouderde vakantieparken prima plek voor criminelen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Verouderde vakantieparken blijken geliefde plekken voor overlastgevers en (drugs)criminelen. Op de Veluwe is het al zover gekomen dat toezichthouders niet meer alleen op pad gaan, omdat ze vrezen voor hun veiligheid. Dit schrijft het AD zaterdag.

Volgens de krant heeft van de ruim 300 vakantieparken een twintigtal parken te maken met serieuze problemen op gebied van veiligheid en op nog eens 24 parken is er 'geen sprake van code rood, maar wel van code oranje'.

Het zijn vooral de wat verouderde vakantieparken die in de problemen zitten, omdat ze niet meer worden ingezet voor vakantiegangers, maar bijvoorbeeld bewoond worden door mensen die nergens anders heen kunnen. Personen die op zulke parken een vaste woonplek vinden zijn echtelieden die verwikkeld zijn in een vechtscheiding, mensen met psychische of financiële problemen, of arbeidsmigranten.

Op de Veluwe in Krachtinghuizen, behorend tot de gemeente Putten, heeft men op de de vakantieparken niet veel meer met toeristen te maken. Maar, net als in andere oude vakantieparken op de Veluwe, wel met georganiseerde autodiefstal, wapenbezit, prostitutie, een hennepkwekerijen, aldus de krant.

Het is de bedoeling dat gemeenten die vakantieparken hebben waar serieuze overlast of criminaliteit plaatsvindt, ondersteund gaan worden door een regionaal expertteam. In zo'n team zullen onder meer politie, Openbaar Ministerie, gemeente en hulpverleners gaan samenwerken.