zaterdag, 13. juni 2015 - 14:04 Update: 15-06-2015 13:38

'Zakelijke belangen door hoogleraar verzwegen bij nieuw onderzoek baarmoederhalskanker'

'Hoogleraar VUmc verzweeg belang bij bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker'
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Er komt een onderzoek naar de emeritus hoogleraar Chris Meijer om te kijken of hij zakelijke belangen heeft verzwegen bij het nieuwe bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. De hoogleraar was de drijvende kracht achter dit onderzoek. Dit schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

De klinisch-patholoog zou zakelijke belangen hebben in twee bedrijven die profiteren van de nieuwe methode. Hij heeft dat niet gemeld. Meijer is sinds 2010 met pensioen, maar nog wel in dienst bij het ziekenhuis. Het bevolkingsonderzoek is gebaseerd op een advies van de Gezondheidsraad in 2011. Het advies leunt sterk op wetenschappelijk werk van Meijer, die ook adviseur was van de raad.

Vanaf 2016 wordt getest of vrouwen het virus bij zich dragen dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Nu wordt alleen gescreend op afwijkende cellen. Vrouwen die liever niet naar de dokter gaan voor een uitstrijkje kunnen straks zelf materiaal afnemen en dat opsturen voor onderzoek.

Uit onderzoek van NRC blijkt nu dat de hoogleraar jarenlang aandelen bezat in het bedrijf Delphi Bioscience. Hetzelfde bedrijf dat ook een product voor deze zelfafname maakte. Meijer verzweeg dit belang voorde Gezondheidsraad, VUmc, wetenschappelijke artikelen en in  gesprekken met Ab Klink, toenmalig minister voor Volksgezondheid.

Emeritus hoogleraar Medisch-wetenschappelijke verslaglegging John Overbeke die de bevindingen van NRC Handelsblad onder ogen kreeg, noemt het  “wetenschappelijk wangedrag”.

Categorie:
Provincie: