zaterdag, 13. juni 2015 - 16:49 Update: 13-06-2015 16:59

Tweehonderd actievoerders vormen menselijke ketting om boorlocatie Blijham

Tweehonderd actievoerders vormen menselijke ketting om boorlocatie Blijham
Foto: Marten van Dijl/Milieudefensie
Tweehonderd actievoerders vormen menselijke ketting om boorlocatie Blijham
Foto: Marten van Dijl/ Milieudefensie
Blijham/Amsterdam

Een groep van 200 mensen heeft zaterdag om vijf voor twaalf precies een menselijke ketting rond een nieuwe boorlocatie van de NAM in het Groningse Blijham gevormd.

De groep -bestaande uit omwonenden, lokale politici en een groot aantal supporters uit Boxtel, Terschelling en de Noordoostpolder - wil met deze actie duidelijk maken dat de NAM de plannen om in Blijham naar gas te boren en te fracken moet laten varen. De provincie Groningen en de gemeente Bellingwedde, waar Blijham onderdeel van is, spraken zich eerder ook al uit tegen de gasboringen[2]. De actie werd georganiseerd door de actiegroep Nee NAM niet boren in Blijham[1] en gesteund door Milieudefensie.

Ike Teuling:"Dit is echt struisvogelgedrag van de NAM. Alsof er niets speelt in Groningen steken ze hier in Blijham hun boorkop in het zand, doof voor de roep van de bewoners hier en blind voor de gevolgen voor
het klimaat en deze mensen."

Het gasveld in Blijham valt binnen het gebied van de Groningenconcessie die in de jaren 60 is afgegeven en onherroepelijk is. Hierdoor hoeft de NAM geen nieuwe vergunning aan te vragen voor de eerste boring die binnen enkele weken zal starten. De gemeenteraad en de burgemeester van Bellingwedde, de gemeente waar Blijham onder valt, zien de boringen niet zitten maar staan juridisch machteloos.

Ike Teuling van Milieudefensie: "Voor minder dan 1 miljard kuub gas, waarmee je Nederland ongeveer een week van gas kan voorzien - haalt de NAM zich de woede en zorgen van heel Blijham op de hals. Het is bizar dat de NAM nog steeds niet snapt dat de boringen én de aardbevingen in Groningen echt moeten stoppen. De Groningers hebben al genoeg ellende gehad van de gasboringen. Wij roepen minister Kamp op in te grijpen en een stop te zetten op nieuwe gasboringen in Groningen. Ook is het noodzakelijk om snel werk te maken van het verminderen van de gasconsumptie in Nederland en programma's om gebouwen energieneutraal te maken versneld uit te voeren".

[1] Nee NAM niet boren in Blijham is een samenwerking tussen bezorgde
bewoners uit de omgeving van Blijham waaronder lokale politici van
Partij voor de Dieren, SP en GroenLinks en leden van de lokale afdeling van Milieudefensie Zuidoost Groningen.
http://neenamnietboreninblijham.westerwoldegroen.nl/
[2] RTV Noord: 'Staten: 'Proefboring Blijham is ongewenst'
http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=149554

 

Provincie:
Tag(s):