zondag, 14. juni 2015 - 10:25 Update: 14-06-2015 22:22

NewYorkTimes: 'VS wil zwaar wapentuig in Oost-Europa plaatsen'

VS wil zware wapens gaan plaatsen in Oost-Europa
Foto: Screenshot Youtube
New York

Als het aan het Pentagon ligt, wordt er zwaar wapentuig, zoals gevechtsvoertuigen en tanks, neergezet in de Baltische Staten en in Oost-Europa. Met het materieel zouden 5000 Amerikaanse militairen kunnen worden uitgerust, zo schrijft The New York Times zondag op basis van bronnen bij het Pentagon.

Het plaatsen van zwaar wapentuig is bedoeld om eventuele Russische agressie te ontmoedigen. Het plan moet nog wel goedgekeurd worden door het Witte Huis en de NAVO. Mocht het zover komen dat is het voor het eerst sinds het einde  van de Koude Oorlog dat er Amerikaans wapentuig in de voormalige oostbloklanden wordt gestationeerd.

Toen de NAVO in 2004 werd uitgebreid met de Baltische Staten koos het bondgenootschap er bewust voor om  noch militairen, noch materieel in deze landen onder te brengen. De VS en de NAVO wilden vooral voorzichtig opereren om Rusland niet te schofferen en er werd gestreefd naar verschillende vormen van samenwerking met Rusland. Dat er nu toch wapens naar deze landen worden overgebracht is een duidelijke verandering van strategie.

Dat zegt ook James G. Stravridis, een gepensioneerde admiraal en voormalig gezagvoerder bij de NAVO, in de krant: 'Dit is een erg belangrijke verschuiving in de beleidvoering. Het stelt de Europese bondgenoten redelijk gerust, hoewel het natuurlijk beter zou zijn om er full-time grondtroepen te stationeren '

Het plaatsen van de wapens heeft uiteraard alles te maken met de spanningen in Oekraïne en de bezetting van het Krimschiereiland door Rusland. Veel landen in Oost-Europa zijn nu lidstaten van de EU en van de NAVO, maar vrezen voor nog meer Russische agressie. De stationering kan dan echter wel tot nieuwe spanningen leiden tussen het Westen en Rusland.

Categorie:
Tag(s):