zondag, 14. juni 2015 - 13:46 Update: 14-06-2015 14:37

Dagelijks een aspirientje verlaagt kans op borstkanker

Dagelijks een aspirientje verlaagt kans op borstkanker
Foto: Archief EHF

Uit een onderzoek dat gepubliceerd is in Laboratory Investigation, een wetenschappelijk tijdschrift van Nature, blijkt dat vrouwen de kans op borstkanker kunnen verkleinen door elke dag een aspirientje te nemen. De onderzoekers hebben hun theorie onder andere getest met borstkankercellen in het laboratorium en op muizen, schrijft Medical News Today.

De studie is gedaan aan de Kansas University. Het dagelijks innemen van aspirine verlaagt niet alleen de kans op borstkanker. Uit eerder onderzoek bleek al dat het medicijn effectief was bij het helpen voorkomen van de verspreiding van darm-, maag- en prostaatkanker en andere vormen van de ziekte.

Het onderzoek zou wel eens een medische doorbraak kunnen zijn. Aspirine zorgt ervoor dat de omstandigheden in het lichaam niet bevorderlijk zijn voor de aangroei van nieuwe kwaadaardige cellen. Het medicijn is daarom geschikt voor patiënten die al eerder kanker kregen. Dokter Sushanta Banerjee, onderzoeksdirecteur bij de Cancer Research United in Kansas, stelt dat de aspirine het risico op secundaire tumoren vijf tot tien jaar na de eerste diagnose kan verminderen.

Aspirine remt dus de groei van tumoren, maar kan ook ingezet worden om borstkanker te voorkomen. Bij een groep muizen die tien dagen lang elke dag asperine had gekregen en daarna werd blootgesteld aan borstkankercellen, bleek de kanker veel minder snel te groeien dat bij de muizen die geen aspirine hadden gekregen.

De onderzoekers benadrukken wel dat het goed is om eerst te overleggen met een arts, voor je dagelijks aspirine gaat slikken. Het medicijn kan namelijk bijwerkingen hebben. 

Categorie: