maandag, 15. juni 2015 - 9:20 Update: 15-06-2015 12:20

Aangespoeld lichaam op Texel blijkt van 22-jarige Syriër

Identiteit van op Texel aangespoeld lichaam bekend
Foto: Archief EHF
Den Helder

Het lichaam dat op 27 oktober 2014 op het strand bij De Koog op Texel werd aangetroffen is van een 22-jarige man uit Syrië. De identiteit is bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vastgesteld door middel van DNA-verwantschapsonderzoek. Aangenomen wordt dat de vluchteling vanuit Calais zwemmend het Kanaal wilde oversteken. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse politie en informatie van een Noorse journalist.

Nadat het lichaam dat in De Koog werd aangetroffen forensisch werd onderzocht, is het tien dagen later als “Nomen Nescio” (NN) in Den Burg begraven. Volgens de forensisch arts was de doodsoorzaak hoogstwaarschijnlijk verdrinking. Een DNA-profiel van de onbekende werd toegevoegd aan de Nederlandse DNA-databank voor Vermiste Personen en de Interpol Databank. Uit onderzoek van de Maritieme politie in Den Helder naar de herkomst van het wetsuit bleek al snel dat dit pak samen met nog een tweede, identiek pak op 7 oktober 2014 in een winkel in Calais was verkocht. Er was contant betaald en de namen van de kopers waren onbekend. Om meer aanwijzingen te vinden over de onbekende dode en ook over een mogelijk tweede slachtoffer, stuurde de politie via Interpol informatiebulletins naar de België, Frankrijk en Engeland. Dit had echter geen resultaat.

Farsund

Op 2 februari 2015 ontving de Maritieme Politie in Den Helder via Interpol het bericht dat op 2 januari op een strand in de buurt van het Noorse plaatsje Farsund een onbekend lichaam, in een wetsuit was aangetroffen. Op basis van de kenmerken van het wetsuit in Noorwegen stelde de Nederlandse politie vast dat dit het pak was dat, samen met het pak van de op Texel aangetroffen onbekende, op 7 oktober 2014 in Calais was verkocht.

Journalist

Eind april bezocht een Noorse journalist van de krant ‘Dagbladet’ de politie in Den Helder. De journalist was geïnteresseerd in het verhaal achter de twee onbekenden. Hij bezocht op Texel de plek waar het lichaam was aangetroffen en het graf op de begraafplaats in Den Burg. Begin mei vertelde de journalist aan de Nederlandse politie dat hij in Calais was geweest en daar had gesproken met vluchtelingen en hulpverleners. Daar had hij ook iemand gesproken die sinds zeven maanden een familielid vermiste. De vermiste was een Syrische vluchteling, begin twintig. Het familielid, een oom die in Engeland woonde, had op 7 oktober 2014 het laatst telefonisch contact gehad. De vluchteling had gezegd: ‘Ik ben in Calais op het strand en ik zie Engeland. Morgen ga ik proberen naar Engeland te komen.’ Daarna had hij nooit meer iets van hem vernomen.

Match

In eerste instantie was door de Noorse politie het DNA-profiel van de oom vergeleken met het DNA-profiel van de onbekende die daar was aangetroffen. Dat gaf geen match. Daarna is bij het NFI door vergelijking van het DNA-profiel van de onbekende van Texel en de inmiddels verkregen DNA-profielen van de vader en moeder van de vermiste vastgesteld, dat de onbekende van Texel inderdaad hun 22-jarige zoon is. De identiteit van het in Noorwegen aangetroffen stoffelijk overschot is nog niet bekend.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):