maandag, 15. juni 2015 - 9:47 Update: 15-06-2015 11:47

'Op bijeenkomst in Kiev geen moment is gesproken over de veiligheidheid burgerluchtvaart'

In Kiev werd niet gesproken over veiligheid burgerluchtmacht
Foto: YouTube
Kiev

In een interview met het AD vertelt de Amerikaanse ambassadeur in Kiev, Geoffrey Pyatt, dat er op de diplomatenbijeenkomst in Kiev geen moment is gesproken over de veiligheid van de burgerluchtvaart. De bijeenkomst vond op 14 juli, drie dagen voor het neerschieten van de MH17, plaats.

Op de bijeenkomst was een van de onderwerpen wel dat er in Oost-Oekraïne zwaar luchtafweergeschut aanwezig was, dat ook civiele toestellen kan raken, maar noch Oekraïne, noch andere westerse landen zagen een direct gevaar voor de burgerluchtvaart. De Nederlandse regering vond het toen niet nodig om de luchtvaart te informeren over dit zware luchtafweergeschut.

Volgens Pyatt waren er toen veel briefings waarbij Kiev 'de internationale gemeenschap wanhopig probeerde duidelijk te maken wat er speelde in Oost-Oekraïne'.  Pyatt tegen de krant: 'k herinner me van de bijeenkomsten dat er veel scepsis was: zijn dit echt Russen, is dit niet slechts een lokaal oproer? Wij waren destijds al overtuigd van de Russische betrokkenheid, maar onze bondgenoten niet. Met name bij de Europese landen was er veel scepsis.  Volgens Pyatt droeg dat eraan bij dat niemand aan de burgerluchtvaart dacht.

Categorie:
Tag(s):