maandag, 15. juni 2015 - 10:09 Update: 15-06-2015 10:13

Cruijff biedt journalisten Volkskrant opleiding aan

Foto van Cruijff | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

(ElfVoetbal/BlikopNieuws) Johan Cruijff kreeg afgelopen weekeinde de wind van voren van deVolkskrant, dat beweerde dat Cruijff via zijn inbreng bij Ajax zijn eigen bankrekening gestaag zag groeien. "Dit was wel een heel speciaal geval van met welke ogen je naar de materie kijkt."

“ Het is belangrijk dat je niet kijkt hoe goed een speler in de publieke opinie scoort, maar wat hij toevoegt aan het elftal.”

Cruijff de grote winnaar bij Ajax? In zijn wekelijkse column in de Telegraaf spreekt hij dat zelf tegen. Hij biedt de journalisten een opleiding aan het Cruyff Institute aan. "Dan begrijpen ze beter wat ik bedoel. Bovendien zou het ze ook als onderzoeker goed uitkomen en dat is niet hatelijk bedoeld", aldus Cruijff. 

Volkskrant beticht van Telegraaf-taferelen

"Ik zou er financieel belang bij hebben dat er op zesduizend leerlingen 32 van Ajax een masteropleiding hebben gevolgd? Het klopt dat ik de club heb geadviseerd om dat te doen, maar puur met de bedoeling dat ze als trainer of coach meer kennis vergaren", dient hij de journalisten van repliek. 

"Meestal reageer ik niet op negatieve publiciteit, maar dit was wel een heel speciaal geval van met welke ogen je naar de materie kijkt. Daarom licht ik als voorbeeld er één aspect uit."

Hiddink laat oren hangen naar zeventien miljoen bondscoaches

Het ging natuurlijk óók gewoon over voetbal, het Nederlands elftal welteverstaan. "Oranje speelde super aanvallend, met offensief ingestelde spelers in de aanval en op het middenveld. Daarom was het opvallend dat in de eerste helft uitgerekend die twee linies geen bal hebben aangeraakt", analyseert Cruijff. Dat klopt niet helemaal, maar met vier van de negentien schoten tussen de palen liep het in ieder geval niet zoals het zou moeten.

Cruijff denkt wel te weten waar het aan ligt. Hij trekt de vergelijking met de Messi bij FC Barcelona en de Messi bij Argentinië. "Bij Barcelona de beste van de wereld, bij Argentinië gaat het altijd minder. Dat heeft alles te maken met de rest van het elftal. Daar kun je als Sneijder en Van Persie last van hebben." Daarom moet bondscoach Hiddink goed nadenken over de rest van zijn selectie. "Het is belangrijk dat je niet kijkt hoe goed een speler in de publieke opinie scoort, maar wat hij toevoegt aan het elftal. Het is een andere manier van kijken en helaas schort het hier te vaak aan."

Categorie:
Provincie:
Tag(s):