maandag, 15. juni 2015 - 10:46 Update: 15-06-2015 10:56

Miljoenen elektrische gereedschappen wachten op recycling

Miljoenen elektrische gereedschappen wachten op recycling
Foto: Foto: Wecycle
Zoetermeer

Er liggen in Nederland maar liefst 4,3 miljoen stuks ongebruikt elektrisch (tuin)gereedschap op de plank. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Wecycle. Deze stichting wil het inleveren van de afgedankte gereedschappen en energiezuinige lampen voor recycling stimuleren. Met de zomer voor de deur start Wecycle samen met 850 bouwmarkten een inleveractie.

Voor veel Nederlanders is de zomer het uitgelezen moment om te klussen in huis en tuin. Wecycle wil mensen stimuleren om bij een bezoek aan de bouwmarkt ook gelijk het oude elektrische gereedschap en lampen in te leveren. Met de inleveractie doen ruim 850 bouwmarkten en doe-het-zelfzaken doen mee. Snelle inleveraars krijgen bij deelnemende winkels een puzzelboek voor het hele gezin cadeau.

Daarnaast kunnen ze thuis spelenderwijs al oefenen met het inleveren. De online game ‘E-launch’ is direct te spelen via de site of Facebook. Hogere levels kunnen alleen ontgrendeld worden bij de inleverbak in de bouwmarkt. Meer informatie over de inleveractie: wecycle.nl/inleveren.

Altijd inleveren

Bij bouwmarkten en doe-het-zelfzaken kun je elektrische gereedschappen en energiezuinige lampen altijd inleveren bij aankoop van een soortgelijk product. Bij 430 bouwmarkten staat een Wecycle-inleverbak waar je oude kleine elektrische apparaten en energiezuinige lampen ook kunt inleveren zonder iets nieuws aan te kopen. In totaal staan in meer dan 2.500 winkels Wecycle-inleverbakken voor afgedankte kleine elektrische apparaten en energiezuinige lampen.

Recycling

Als de elektrische gereedschappen ingeleverd worden, laat Wecycle ze voor 80 procent recyclen. TL-buizen en spaarlampen zelfs voor meer dan 90 procent. Door recycling blijven grondstoffen behouden en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht

Over het onderzoek

Uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Wecycle blijkt dat 92 procent van de huishoudens een of meer elektrische (tuin)gereedschappen in huis heeft. Dat zijn 7 miljoen huishoudens. In een huishouden worden gemiddeld 0,62 stuks elektrisch (tuin)gereedschap niet meer gebruikt. In totaal zijn dit 4,34 miljoen apparaten. Er deden 897 volwassenen uit het online TNS NIPO-panel mee aan het onderzoek.

Meer informatie: wecycle.nl.