maandag, 15. juni 2015 - 10:52 Update: 15-06-2015 14:03

OM pakt recordvermogen van 136 miljoen euro af van criminelen

Foto van wetboek strafrecht rechtbank | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het Openbaar Ministerie het OM heeft vorig jaar met een toegenomen dreiging van radicalisering en terrorisme 54 onderzoeken op dit terrein verricht naar ongeveer 90 verdachten. Dat blijkt uit het jaarbericht van het OM.

Afpakken

Er is met 136 miljoen euro een recordbedrag aan crimineel vermogen afgepakt. Dit is bijna twee keer zo veel als de afspraak van 70 miljoen euro. Het resultaat is mede te danken aan incidentele zaken zoals de schikking met SBM Offshore.

MH17

Op 17 juli voltrok zich de vliegramp met de MH17 in Oekraïne waarbij 298 personen om het leven kwamen. Naar de oorzaak hiervan startte het grootste opsporingsonderzoek uit de Nederlandse geschiedenis. Er wordt daarin intensief samengewerkt met Australië, België, Maleisië en Oekraïne binnen een Joint Investigation Team (JIT).

90 terreurverdachten

Ook werd Nederland geconfronteerd met een toegenomen dreiging van radicalisering en terrorisme. In 2014 deden politie en OM 54 onderzoeken op dit terrein met ongeveer 90 verdachten.

Georganiseerde criminaliteit

Signalen van politie, OM en bestuur lieten zien dat de georganiseerde criminaliteit zich op verontrustende wijze manifesteert in Zuid-Nederland. Met name in de vorm van georganiseerde hennepteelt en het vervaardigen van synthetische drugs. Politie en OM hebben capaciteit vrijgemaakt om meer prioriteit te kunnen geven aan de aanpak van de ondermijnende drugscriminaliteit in Zuid-Nederland.

Provincie:
Tag(s):