maandag, 15. juni 2015 - 20:19 Update: 15-06-2015 23:18

'Bestuurders grote universiteiten lappen declaratieregels aan hun laars'

Foto van studenten | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Hilversum

Bestuurders van grote universiteiten omzeilen declaratieregels en geven grote sommen geld uit aan auto's met chauffeur. Dat blijkt uit de researchredactie van RTL Nieuws die de onkosten onder de loep nam.

Bij universiteiten moet flink worden bezuinigd. Zo wordt overbodig personeel aan de kant gezet en worden opleidingen geschrapt. Uit de onderzochte bonnetjes blijken sommige bestuursleden regelmatig business class te vliegen, waar de regels voorschrijven dat ze economy class moeten reizen. Ook wordt vaak in hotels overnacht die duurder zijn dan de normbedragen. 

Auto met chauffeur

Een andere grote kostenpost is volgens RTL het rondrijden in een auto met chauffeur. Zo blijkt de Universiteit Utrecht jaarlijks bijna tweeënhalve ton kwijt te zijn voor dienstauto's en taxi's voor de drie bestuurders. De TU Delft betaalt per jaar 180.000 euro voor twee dienst-Mercedessen met chauffeur. De universiteit zegt in een reactie deze regeling te herzien. Op nummer drie komt de UvA met 160.000 voor huurauto's met chauffeur. De universiteit zegt dat dit niet alleen voor de bestuursleden was. Ook werden auto's met chauffeur gebruikt voor het koerieren van vertrouwelijke stukken.

Studentenvakbond reageert geschokt

De studentenvakbond LSVb reageert geschokt tegenover RTL. "Dat je aan de ene kant heel erg aan het beknibbelen bent en alles sober en goedkoop moet, en aan de andere kant dit soort uitgaven doet. Dat is niet met elkaar te rijmen", zegt voorzitter Tom Hoven in een reactie. "Dat is geld dat naar het onderwijs had moeten gaan."

Provincie: