dinsdag, 16. juni 2015 - 9:42 Update: 17-06-2015 9:12

'Kwaliteit zorg voor vrouwen nog veel te laag'

Huisartsenauto met spoed verongelukt op A12 door verloren aanrechtblad
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Artsen weten niet genoeg over het vrouwelijk lichaam. Daardoor krijgen vrouwen onvoldoende zorg op maat. Dat staat in een Kennisagenda die vandaag wordt aangeboden aan minister Schippers.

Gebrek aan kennis over gender in de gezondheidszorg

De kennis van de gezondheidszorg is voor een groot deel gebaseerd op onderzoek onder mannen. Dat betekent dat er onvoldoende kennis bestaat over de specifieke verschillen tussen mannen en vrouwen, zowel somatisch, als psychosociaal. Het gebrek aan kennis over de betekenis van gender in de gezondheidszorg leidt tot onnodig hoge zorgkosten en een lagere kwaliteit van leven voor vrouwen en mannen.

Meerwaarde van aandacht voor genderverschillen

Daarom pleit de Alliantie voor een gezondheidszorg waarbinnen bewust rekening wordt gehouden met sekse- en genderverschillen. Deze visie krijgt, ook internationaal, steeds meer draagvlak en wetenschappelijke onderbouwing. Een meer gendersensitieve gezondheidszorg past ook bij het streven van het kabinet naar zorg die rekening houdt met ieder individu. Het gaat daarbij nadrukkelijk niet om specifiek (doelgroepen)beleid voor vrouwen, maar om de meerwaarde van aandacht voor genderverschillen in de reguliere zorg en het medisch wetenschappelijk onderzoek.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):