dinsdag, 16. juni 2015 - 10:01

'Visverwerker Foppen gebruikt verboden middel in visworsten'

Wakker Dier waarschuwt consumenten voor het eten van kweekvis
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Harderwijk

Visverwerker Foppen uit Harderwijk heeft tot voorkort het verboden middel natriumnitriet gebruikt in zijn visworsten.

Dat blijkt uit inspectierapporten die Omroep Gelderland in handen heeft. Het middel is wettelijk verboden en in combinatie met vis mogelijk kankerverwekkend.

In 2010 werd Foppen al door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op de vingers getikt. Maar in 2014 bleek het bedrijf echter het verboden middel nog steeds te gebruiken. De NVWA heeft de voorraad die op dat moment bij de visverwerker aanwezig was vernietigd, maar heeft destijds geen vis uit de winkels teruggehaald waar natriumnitriet aan was toegevoegd, aldus de omroep.

Sinds vorig jaar staat Foppen onder verscherpt toezicht van de NVWA. Uit nieuwe rapporten blijkt echter dat een maand later Foppen is beboet voor het gebruik van het verboden middel. Ook zou een waarschuwing zijn afgegeven voor verkeerde bemonstering van de gevaarlijke bacterie Listeria en voor het ontbreken van risico-analyses. In september kreeg Foppen nog boetes voor onhygiënisch werken. 

Uit onderzoek van Omroep Gelderland blijkt dat Foppen al jarenlang regels en wetten aan de laars lapt met alle gevolgen voor de volksgezondheid.

In 2012 was Foppen verantwoordelijk voor de salmonellacrisis. 23.000 mensen werden ziek na het eten van zalm die besmet was met de salmonellabacterie. Zeker vier mensen overleden.

De NVWA zegt in een reactie dat het verschepte toezicht inmiddels is opgeschroefd naar het 'Hard-waar-het-moet-traject'.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):