dinsdag, 16. juni 2015 - 15:04 Update: 16-06-2015 18:40

Vertrouwen consument herstel woningmarkt blijft relatief hoog

VEH: vertrouwen in hertstel woningmarkt blijft hoog
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amersfoort

Het vertrouwen dat consumenten hebben in de woningmarkt blijft ook in mei op een relatief hoog niveau. Dit blijkt uit de nieuwste stand van de Eigen Huis Marktindicator die eindigt op waarde 105, waarbij 100 de neutraalwaarde is. De zeer lage hypotheekrente, de relatief goede betaalbaarheid van woningen en het nog steeds ruime aanbod dragen stuk voor stuk bij aan het gevoel dat veel mensen hebben dat het een gunstige tijd is om een huis te kopen.

Hypotheekrente

Bijna de helft van de Nederlandse bevolking (48%) verwacht dat de hypotheekrente de komende 12 maanden hetzelfde blijft (36%) of verder zal dalen (12%). Ruim een kwart verwacht een stijging van de rente. Hoe het vertrouwen van huizenkopers - en daarmee de markt - reageert op een stijgende rente, is onvoorspelbaar. Op dit moment lopen de rentetarieven na een lange periode weer iets op, maar historisch gezien is het niveau nog steeds erg laag.

Huizenprijzen lopen weer op

Ook de verwachting over de ontwikkeling van de huizenprijzen verandert. Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking (61%) denkt dat de huizenprijzen in de komende 12 maanden zwak tot matig zullen stijgen. Vorig jaar mei dacht een minderheid van de Nederlanders (41%) dat de huizenprijzen weer zouden gaan stijgen, de meerderheid verwachtte toen een verdere daling of een stabilisatie.

Onzekerheid over gevolgen nieuwe normen

Behalve de hypotheekrente is de verdere aanscherping van de leennormen per 1 juli een onzekere factor. Vooral lagere inkomens kunnen daardoor aanzienlijk minder hypotheek krijgen. De grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat op diezelfde datum omlaag, van 265.000 naar 245.000 euro. Ten slotte stijgt het tijdelijk verlaagde btw-tarief van 6% over de loonkosten voor onderhoud en verbouwing op 1 juli weer naar het oude niveau van 21%.
 

Categorie:
Provincie: