dinsdag, 16. juni 2015 - 16:43 Update: 16-06-2015 22:16

EBI Vught onderzocht op gezagscrisis

'Kabinet stelt onderzoek in naar gezagscrisis EBI'
Foto: EHF
Vught

Er komt een onderzoek naar de mogelijke gezagscrisis bij personeel van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Volgens De Telegraaf zit veel personeel thuis door stress, werkdruk of ziekte. Tevens zou de directeur van de EBI een dictatoriaal bewind voeren.

Minister Blok, die tijdens het vragenuurtje de verantwoordelijke staatssecretaris van Veiligheid en Justitie verving,  spreekt over een ernstig signaal. ‘Een gezagscrisis is ernstig en daarom moet er serieus onderzoek naar worden gedaan’.

D66 maakt zich grote zorgen over de EBI. Dit omdat er gevaarlijke materialen naar binnen kunnen worden gesmokkeld, zoals pillen en ijzerzagen. De minister ontkent dit want volgens hem ging het om metalen plaatjes waar een kartelrand was op aangebracht. Deze zijn gevonden in een paar schoenen. ‘ Ik ben een enigszins ervaren doe-het-zelver. Hiermee kun je niks doorzagen of vermoorden’, aldus Blok

De medicijnen waarmee de tot levenslang veroordeelde Lau Geeraets zelfmoord heeft gepleegd, zouden volgens de minister niet naar binnen zijn gesmokkeld. Deze zouden door Geeraets zelf zijn opgespaard in een apneu-apparaat.