dinsdag, 16. juni 2015 - 16:48

Drie jaar gevangenisstraf geëist tegen oplichter

Drie jaar gevangenisstraf geëist tegen oplichter
Foto: Archief EHF
Assen

De Officier van Justitie eiste dinsdag in de rechtbank in Assen drie jaar gevangenisstraf tegen de 45-jarige man uit Enschede, die wordt verdacht van oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en faillissementsfraude. Als het aan het OM ligt moet verdachte daarnaast alle schade vergoeden.Ook eiste de officier een beroepsverbod voor de duur van vijf jaar. In die periode zou de man geen beroep in de financiële sector mogen uitoefenen.

De verdachte profileert en presenteert zich als financieel adviseur met een eigen bedrijf. In die hoedanigheid benadert hij kwetsbare personen uit zijn directe omgeving, wiens vertrouwen hij weet te wekken en op die manier geld los weet te krijgen voor een lening of financiering als investering in zijn bedrijf. Hij belooft het geld te beheren en terug te betalen met een extra vergoeding. Daarbij maakt hij gebruik van valse inkomens- en werkgeversverklaringen, zodat de gedupeerden meer geld konden lenen om aan verdachte te verstrekken. Hij heeft met deze werkwijze 19 mensen gedupeerd voor een totaalbedrag van 600.000 euro. Deze slachtoffers ondervinden daar tot op de dag van vandaag nog grote hinder van.

Uit het onderzoek is gebleken dat verdachte het geld dat hij ontving van de benadeelden, gespendeerd heeft aan privé-uitgaven. Er is volgens het OM bij deze verdachte geen sprake van onkundig ondernemerschap of economische tegenslag, maar gaat het om pure zelfverrijking. Hij heeft de mensen doelbewust geld afhandig gemaakt om er zelf  beter van te worden.

Het OM komt tot de eis van drie jaar omdat de verdachte met zijn handelswijze langdurig en doelbewust mensen heeft opgelicht. Hij heeft hiermee het vertrouwen van vele voor hem bekende en kwetsbare personen geschaad. Velen zullen er jarenlang over doen om hun schulden af te lossen.