dinsdag, 16. juni 2015 - 20:14 Update: 17-06-2015 9:20

Grote internationale politieactie tegen witwassen op 19 Nederlandse locaties

Grote internationale politieactie tegen witwassen op 19 Nederlandse locaties
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De politie heeft dinsdag in het kader van een internationaal onderzoek naar het witwassen van opbrengsten van verkoop van synthetische harddrugs op locaties in het land doorzoekingen verricht. Dit meldt de politie dinsdagavond.

‘Daarnaast hebben er, in het kader van dit onderzoek, nog 10 doorzoekingen plaatsgevonden in het buitenland. De doorzoekingen zijn hoofdzakelijk gericht op het traceren en in beslag nemen van vermogen, bankrekeningen, roerende en onroerende goederen’, aldus de politie. 

Gelijktijdig werd op 10 andere locaties administratie in beslag genomen. Er zijn drie aanhoudingen verricht en acht getuigen gehoord. Eén verdachte werd afgelopen week al aangehouden omdat deze op het punt stond om uit te reizen naar Spanje.

Hoofdverdachte

Het onderzoek startte in november 2013 nadat een vrachtwagen met chemicaliën vanuit België naar een groot XTC laboratorium in Borculo werd gevolgd. In juli 2014 werden tijdens een eerdere actiedag vijf verdachten aangehouden en werden er doorzoekingen verricht op 17 locaties. 

De hoofdverdachte in dit onderzoek, een 41-jarige inwoner van Zwaag is sinds begin juni 2014 gedetineerd, in afwachting van de behandeling van zijn strafzaak. Tegen hem loopt een ontnemingmaatregel van €10.500.000,-. Daarnaast heeft de Belastingdienst een vordering op deze verdachte open staan van €3.000.000,-.In februari werd deze man door het Hof in Leeuwarden veroordeeld tot drie jaar lijfsdwang.

Provincie:
Blik op 112: