woensdag, 17. juni 2015 - 8:37 Update: 17-06-2015 14:09

Kabinet wil lage btw-tarief van 6 procent op meeste producten afschaffen

Kabinet wil lage btw-tarief grotendeels afschaffen
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het kabinet overweegt om het lage btw-tarief van 6 procent op de meeste producten af te schaffen.

Behalve op primaire levensbehoeften worden honderden diensten en producten, die nu nog onder het lage tarief vallen, gelijk getrokken met het standaardtarief van 21 procent. Bronnen rond de onderhandelingen hebben tegen NRC Handelsblad gezegd dat dit één van de punten is in het voorstel voor de herziening van het belastingstelsel.

Het kabinet verwacht dat het beperken van het lage btw-tarief vier tot zes miljard euro zal opleveren. Dit geld kan dat worden ingezet voor de gewenste lastenverlaging op arbeid, wat tot meer banen zou moeten leiden.

Vanavond zullen de zes oppositiepartijen op het ministerie van Financiën het nu nog geheime voorstel van het kabinet bespreken met staatssecretaris Eric Wiebes (VVD). Hoewel het al eerder bekend was dat er een verandering in het btw-tarief aan zat te komen, beseft het kabinet dat de voorgestelde btw-verhoging voor veel burgers ene bedrijven een pijnlijke en kostbare maatregel is, aldus de krant.

CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en 50Plus hebben laten weten dat zij vanavond bij de staatssecretaris langsgaan.  De SP vindt dat er niet in 'achterkamertjes' moet worden gesproken over hervorming van het belastingstelsel, maar gewoon in de openbaarheid en gaat daarom niet op de uitnodiging in.

Categorie:
Tag(s):